U povodu obljetnice stradanja žrtava komunističkog terora koje su pogubljene u poraću 1945. godine u šumi Lug u Bjelovaru, bjelovarsko--križevački biskup Vjekoslav Huzjak predvodio je u petak 12. lipnja misno slavlje na spomen-području.


Na tom mjestu je 1992. godine pronađeno 7 grobnih jama u kojima je otkriveno i izvađeno 228 kostura ljudskih žrtava, a iste godine na gubilištu u šumi Trnavki na području Kapele iz 3 grobne jame ekshumirano je 65 hrvatskih žrtava. Spomen grobnica u šumi Lug uređena je 2006. godine i u nju su položeni i svečano ispraćeni posmrtni ostaci 293 hrvatske žrtve.

Prije mise prigodnim riječima u spomen na žrtve obratili su se predsjednica ogranka Matice hrvatske – Bjelovar Anita Blažeković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zvonimir Šeparović, zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Lidija Novosel, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić te izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Bruna Esih.

Obraćajući se vjernicima, među kojima su bili članovi obitelji pogubljenih, biskup Huzjak istaknuo je kako su ovakva okupljanja u počast prešućivanim žrtvama II. svjetskog rata i poraća izraz težnje za javnim priznanjem i vrednovanjem istine o počinjenim zločinima te molba Bogu da se ovakva zla više nikada ne dogode. „Ovdje se nismo okupili s osjećajem mržnje i želje za osvetom, već s nakanom da odamo počast žrtvama, molimo za njihove duše, ali i one koji su ih pogubili, kao i za one koji danas umanjuju ili posve negiraju tragične događaje koji su obilježili povijest naše domovine Hrvatske nakon II. svjetskog rata", rekao je biskup.

Nakon misnog slavlja uslijedio je vojnički mirozov, polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju te obilazak grobišta. Prigodne skladbe tijekom programa obilježavanja spomena i misnog slavlja izvodio je Mješoviti pjevački zbor HORKUD Golub.

 

M.M.