Misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru predvodio je mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup iz austrijskoga Gradišća.


Pozdravnu riječ je uputio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

-Pozdravljam sve vas, dragi Vukovarci i sve vas, draga braćo i sestre, pristigli s različitih strana naše nadbiskupije, iz čitave domovine i iz inozemstva, kako biste bili dionici ove komemoracije i euharistijskog slavlja. Na osobit način pozdravljam sve vas, poštovani i dragi branitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi obitelji stradalih branitelja, civilnih žrtava i onih čija mrtva tijela još uvijek tražimo kako bismo ih mogli dostojno pokopati s molitvom i pijetetom kojega zaslužuju - poručio je nadbiskup Hranić.

Biskup Živković je u svojoj propovijedi istaknuo kako Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja.

-Hodajući u koloni sjećanja, dostojanstveno sam gazio, ovu zemlju natopljenu mučeničkom krvlju. Za pete su mi se lijepili: zemlja, krv i suze a kroz tijelo mi je prolazila jeza i jauk bespomoćnih zarobljenika, koji su mučeni kao Krist na svome križnom putu. Ponavljao sam danas u sebi više puta Kristove riječi, Egidije, smiri se: ‘Neka se ne uznemiruje srce tvoje’. Svaki korak prema ovome groblju u meni je stvarao sve veću bol i suze, pitajući se zar je moguće da su kršćani vršili ovolika zla.

Veliko zlo je danas vezano uz pitanje nestalih. Vi odgovorni, kada ćete napraviti minimum ljudskoga pijeteta i dostojanstva i vratiti kosti od 1952 zarobljene, mučene i ubijene duše? To vas pitam u ime ožalošćenih obitelji.

Ta kost i te kosti tisuće mrtvih nalaze se skrivene u utrobi zemlje. Molim vas, iskopajte to hrvatsko blago i vratite ga u njihov i naš Vukovar. Izbacite tu kost iz svoga grla koja vas blokira u svim dobrosusjedskim pregovorima. Nemamo drugoga puta, nego: put priznanja istine, put praštanja i pomirbe, put novoga početka u Isusu Kristu.

Mi smo svjesni da neke boli Vukovar i Dan sjećanja na nevine žrtve. Tko prešućuje žrtve on ih ponovo ubija. Znam da zločince boli nečista savjest i vjernička moć praštanja hrvatskoga čovjeka koji živi po Kristovim riječima: Bože, oprosti im jer ne znaju što čine. Trebamo biti uvijek vođeni današnjim evanđeljem: ako je Krist koji je pretrpio nepravednu smrt, sve oprostio, to moramo i mi danas činiti ako želimo biti Kristovi. Braćo, Vukovar nema drugoga puta osim puta Kristovoga praštanja i pomirenja - istaknuo je.

U spomen na žrtvu Vukovara u nedjelju će u 18 sati i 11 minuta zazvoniti zvona na svim crkvama u Hrvatskoj.

M.M.