Katolici u Portugala nisu nazočili misama otkako su biskupi najavili obustavu sudjelovanja 13. ožujka – neposredno prije nego što je sama vlada proglasila izvanredno stanje koje ograničava pravo na javno bogoslužje.

Kao u mnogim zemljama, prema pisanju Catholic Heralda, obitelji su počele mise i ostala bogoslužja pratiti putem izravnih prijenosa, a televizije i radija poboljšali su svoju ponudu vjerskih emisija.

No, sada se mnogi katolici pitaju zašto se ista zabrana ne odnosi i na političke proslave?! Naime, portugalska socijalistička vlada dopušta proslave na godišnjicu Revolucije karanfila 25. travnja i na Međunarodni dan rada 1. svibnja. Istina, tijekom događaja bit će stroga ograničenja, primjerice proslave 25. travnja bit će skromne i u Parlamentu će biti manje od 100 osoba, među kojima su zastupnici i gosti.

>>
 
Glede 1. svibanj vlada nije postavila slična ograničenja za sudjelovanje u proslavama, samo je navela to kao izuzetak od mjera određenih do 2. svibnja. Iz Glavnog saveza sindikata (CGTP) poručili su kako neće tražiti masovno sudjelovanje ljudi, te kako će sve osoblje i volonteri poštovati zahtjeve socijalne distance.

Potaknuti ovim, očito dvostrukim mjerilima, neki katolici su se putem društvenih mreža pitali zašto, ako se sindikatima može dopustiti da održavaju svoje planirane aktivnosti, kršćani nisu imali barem istu privilegiju tijekom Uskrsa?!

Iako su se biskupi držali po strani, izbjegavajući sudjelovanje u raspravi, mnogi vjernici su izrazili svoje nezadovoljstvo na društvenim mrežama, dok su drugi pokrenuli peticije protiv političkih proslava. Komentatori su usporedili to i s inzistiranjem španjolske vlade da nastavi s masovnim skupovima za Dan žena početkom ožujka, što je možebitno pogoršalo širenje pandemije...

 

M.M.