U VL od 6. rujna, 2019. godine novinar Vitas nam predstavlja profesora i fizičara Soljačića sa MIT u Bostonu i pokušava nam predstaviti čuda koja se nisu dogodila. Naime, MIT je bogato sveučilište i istražuje mnoge fenomene u fizici, ali smo daleko od kvantnih računala. Bez cjelovite fizike, nikada nećemo imati kvantno računalo ni fuziju.

Da bi nam objasnio ta čuda, novinar poziva u pomoć fizičara Buljana koji stvar tumači pogrešno. Naime, u kvantnoj fizici električna i magnetska polja omogućuju električne i magnetske sile, a one djeluju istovremeno. Stoga neka gospon Buljan zamisli kružnicu i neka na njoj povuče vertikalne i horizontalne osi kroz središte kružnice oko kojih se istovremeno vrti električno i magnetsko polje. Električne i magnetske sile se konstantno mijenjaju.

Na temelju ove spoznaje Einstein je otkrio poznatu formulu: E=mc2. Očito, energija ovisi o električnim i magnetskim silama i uvijek je ista na bilo kojoj točki kružnice jer c2 je konstanta, bez obzira ulazi li energija u središte ili iz njega izbija i bez obzira što se električne i magnetske sile mijenjaju. Ovdje se radi o Pitagorinom poučku koji glasi: c2=a2+b2. Međutim, u ovoj formuli nedostaje treća dimenzija da bi govorili o kvantnoj energiji.

Kad bi razumjeli kvantnu energiju, već danas bi imali fuziju i kvantno računalo. Koliko dugo se pokušava razumjeti fuzija, ali napretka nema. Fuzija koju pokušavaju otkriti znanstvenici u Francuskoj je toliko jednostavna, ali fizičari su se izgubili u pogrešnoj dogmi. Sa malo energije se uistinu može dobiti mnogo energije, ali fizičari još nisu razumjeli atom i njegove odlike.

DA bi fizika izišla iz okvira dogme, treba nam novi pristup trodimenzionalnoj tvari jer svaki atom je trodimenzionalan i trodimenzionalno djeluje. Einsteinova formula je dvodimenzionalna, a za kvantno računalo i fuziju treba nam trodimenzionalna formula. Svaki atom na kružnici mora nam davati istu energiju, a kružnicu dobivamo na svakom presjeku kugle u kojem se položaj energetskog atoma mijenja. Zar sunčeve zrake ne izbijaju iz centra sunca?

 

Srećko Radović