Tim znanstvenika s njemačkog Instituta za biokemiju (IBC2) na čelu s hrvatskim uglednim znanstvenikom Ivanom Đikićem otkrili su potencijalnu slabu točku virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19.

objavi na stranicama navedenog instituta piše da je tim znanstvenika s tog instituta u suradnji s drugim timovima, identificirao proteazu (PLpro) virusa SARS-CoV-2 sličnu papainu, kao ključan viralni enzim i potencijalnu slabu točku tog virusa, koja bi mogla u konačnici biti i njegova Ahilova peta.

PLpro je potreban za obradu viralnih polipeptida i stvaranje novih viralnih čestica unutar ljudskih stanica. Povrh toga, SARS-CoV-2 koristi taj enzim za prigušavanje antivirusne imunološke reakcije, što pomaže tom virusu u oblikovanju imunološkog sustava zaraženog domaćina, sebi u korist.

Pomoću toga, novi koronavirus može se lagano razmnožavati i širiti dalje po organizmu čovjeka.

Đikićev tim je pokazao da se farmaceutskim ciljanjem PLpro-a nekovalentnim inhibitorom (GRL-0617) uspješno blokira širenje virusa i povećava antiviralni imunitet u čovjekovim epitelijalnim stanicama, koje su primarna točka ulska virusa u tijelo.

Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se temelji na 'dvostrukom udarcu' targetiranjem PLpro-a: Zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem ljudskog imunološkog sustava u isto vrijeme, pojašnjava direktor IBC2, Ivan Đikić.

Đikić je zavhalio svojem timu na velikom postignuću u jako kratkom vremenu te Institutu za medicinsku virologiju kojem je na čelu Sandra Ciesek.

Kako bismo došli do ovog dubokog uvida, kombinirali smo biokemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje na našem Institutu. Izuzetno sam zahvalan timu koji je postigao puno u vrlo kratkom periodu. Naša istraživačka suradnja s Institutom za medicinsku virologiju pod vodstvom Sandre Ciesek bila je kritična u pokazivanju kako inhibicija PLpro-a zaustavlja virus, naglasio Đikić.

 

M.M.