Sena Jurinac - Legendarna hrvatska operna pjevačica - Stogodišnjica rođenja (24. 10. 1921. – 22. 11. 2011.).

Ministerialrat dr. Marijan Brajinović se javlja s jednim  izuzetnim projektom koji je vezan uz Hrvatsku i Austriju. Riječ je o Srebreniki (Seni) Jurinac, koja je u Austriji postala poznata kao "Stoljetni vitez s ružom"- "Der Jahrhundert Rosenkavalier" kako ju je nazvala autorica monografije  dr. Ursula Tamussino  prije 50 godina.

Sena Jurinac, Milka Trnina, Zinka Kunc Milanov, Dragica Martinis, Ljiljana Molnar-Talajić – Kraljice hrvatske i svjetske opere.

Sena Jurinac, 24. 10. 1921. – 22. 11. 2011., legendarna hrvatska operna pjevačica.

Pokušavao je  prije  više od desetak godina  dr. Marijan Brajinović dobiti jednu ulicu u 13. kotaru po Lovri von Matačiću, tu su ideju torpedirali neki utjecajni,  po  opredijeljenu Hrvati i proglasili Matačića ustašom.

Potom je krenuo s  Senom Jurinac, koja je po majci Bečanka (rođena Cerv)  a po ocu Hrvatica iz Varaždina. Srebrenka je rođena u Travniku 24. 10. 1921. jer je otac bio vojni liječnik. Poslije razvoda braka Srebrenka  je s majkom došla u Zagreb i počela s  glazbenom naobrazbom koja je usavršavana i na Mozarteumu u Salzburgu.

Već 1944.  je angažirana u Beču kao operna pjevačica. Kako njegov prijedlog nije urodio s ulicom u 13 kotaru, obratio se predstojniku 19. kotara, koji je prihvatio ideju Austrijsko-Hrvatskog društva i obećao kod prve prilike  posvetiti jednu ulicu njoj u čast jer je i pokopana u 19. kotaru.

Dakle ova godina je 100. obljetnica njezina rođenja. Iz toga razloga pronašao je Ministerialrat dr. Marijan Brajinović da je stanovala u Herrengasse 6/II/II/18 te vodi prepisku s upravom kuće oko podizanja spomen-ploče. Nadalje je pisao Hrvatskoj kao i Austrijskoj pošti da povodom stote obljetnice rođenja izdaju prigodnu  poštansku marku s njezinom fotografijom.

Poslao je upite na HRT i ORF te ih zamolio da mu jave na koji način će obilježiti  100. obljetnicu rođenja operne pjevačice stoljeća Senu Jurinac:

- Ovih dana sam pisao piscu i novinaru Nikoli Šimić-Toninu o to ideji te je spontano odgovorio da mu pošaljem  malo više materijala te će napisati jedan esej ili novelu o Seni Jurinac. -
Ministerialrat dr. Marijan Brajinović.

Majka Christina Jurinac je sa  desetogodišnjom kćerkom stanovala na podnožju Sljemena u blizini nekih službenih zgrada (to saznajem iz spomenute monografije) te su živjele u Zagrebu kojih 15 godina. Srebrenka je  išla u  školu kod časnih sestara, koje su je zbog živahnog  vladanja izbacile iz  škole.

Senu je otkrio kapelni majstor HDK Oskar Josefovic i preporučio joj da ide na satove pjevanja kod operne pjevačice Marije Kostrenčić.

Lako bi se mogla naći adresa u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje je stanovala mlada pjevačica Jurinac, koja je nastupila  16.  svibnja 1942., u Hrvatskom državnom kazalištu u Zagrebu u "La Boheme" u ulozi Mimi, te bi se i u Zagrebu mogla  postaviti spomen-ploča toj slavnoj  opernoj pjevačici. Dr. Marijan Brajinović je već pisao „Gradu Zagrebu“ uz zamolbu da povodom 100. obljetnice rođenja Sene Jurinac  imenuju jednu ulicu po njoj jer je i Grad Beč   obećao isto učiniti.

U Beču je dr. Marijan Brajinović pridobio Hrvatski kongres koji bi zajedno s  Austrijsko-Hrvatskom društvom podigao  spomen-ploču Seni Jurinac.

- Znam da bi to odradilo Društvo prijatelja  bečke opere čiji je ona i počasni član. Spomenuto društvo je iniciralo  nagradu koju dodjeljuju poznatim  glazbenicima i nazvali je "Ehrenring Sena Jurinac" te je prvenstveno dodjeljuju velikim opernim pjevačima. Neka budu spomenuti samo dvije svjetski poznate  operne  veličine i to Placido Domingo i  Elina Granca.
Jasno je da bi bilo poželjno i pohvalno da se po Seni Jurinac u Zagrebu imenuje jedna ulica, dok sam siguran da bi u Travniku to  odmah učinili, što ću sigurno i inicirati.
Ovakva prigoda je jedinstvena i  nju treba koristiti dok je aktualna.

Nikola Šimić Tonin