Projekcija najnovijeg Laudatovog dokumentarnog filma „MAGNUM CRIMEN 1945.“, redateljice Nade Prkačin i producentice filma i direktorice Laudata Ksenije Abramović, održana je 10. lipnja u Đakovu, javlja Laudato.hr.

„Zajedničko poslanje nam je ublažiti ljudske nevolje svake vrste. Obitelji ubijenih 1945. i u poraću i sada žive nevolju svoga tužnog gubitka, jer te se žrtve ne vrednuju, njihov značaj se umanjuje, njihov život paušalno i bez suda osuđuje. Magnum Crimen je svjedočanstvo i dokument tragičnog vremena kojeg trebamo upoznati jer se nad to vrijeme desetljećima spuštala tama i zaborav“, poručila je producentica filma Ksenija Abramović.

Projekciji filma nazočili su: dožupan Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, dogradonačelnici Đakova Mirko Ćurić i Ivan Išasegi, predstavnici svećeničkog doma iz Đakova, predstavnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Milosrdne sestre sv. Križa Đakovo, Udruga HVIDRA, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine, Udruga Templara Đakovo, Načelnik općine Vuka Damir Maričić, direktor đakovačke tvrtke Meteor d.o.o. Ante Raspudić te predsjednik gradskog vijeća Grada Đakova Goran Soldo.

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je i zbor mladih Amadea, koji djeluje pri istoimenom centru za psiho-socijalne potrebe, a otvoren je od strane sestara Sv. Križa iz Đakova. Zbor je izveo pjesmu „Tvoja ruka vodi me“, s. Natanaele Palić i Daria Balekića te pjesmu „Zdravo Djevo“.

Diplomirani teolog, profesor vjeronauka u Srednjoj strukovnoj školi u Đakovu i glazbeni voditelj klape „Slavonica“ Dario Kustura izveo je Chaconneod Louisa Couperina. 

Nakon veličanstvenog pohoda pape Franje Sarajevu, ovaj film dobiva na dodatnoj važnosti. Naime, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, papa Franjo sve je potaknuo da se sjećaju mučeništva svojih predaka, jer, kako je rekao, narod koji zaboravlja svoju prošlost, nema budućnosti.

Baš na sadržaj ovog filma, kako je napomenula Ksenija Abramović, primjenjive su ove riječi pape Franje.

„To je sjećanje vašeg naroda. To je sjećanje vaših otaca, vaših predaka u vjeri. Draga braćo i sestre, nemate pravo zaboraviti svoju povijest. Ne radi osvete, već zato da budete mirotvorci, da biste mogli ljubiti poput njih. U vama stoji krv, stoji svjedočanstvo vaših mučenika. Sveti Pavao poručuje: 'Ne zaboravite svojih predaka... Ne zaboravite Isusa Krista, prvog mučenika'. I mučenici su išli tragovima Isusa Krista, prvoga patnika. Moramo primiti to sjećanje kako bismo postali mirotvorci“, kazala je Abramović.

Tema filma je do danas nesuđena zapovjedna odgovornost za pokolj desetaka tisuća pripadnika hrvatskih oružanih snaga, žena, djece i staraca na bleiburškom polju 1945. g i križnim putevima nakon Drugog svjetskog rata, a osim najbrojnijih Hrvata, žrtve su bili i pripadnici drugih naroda.

Film ukazuje i na činjenicu da novo zlodjelo nad tisućama neiskopanih kostiju predstavlja šutnja o počiniteljima, uzrocima, činima i posljedicama tog zločina.

Laudato ovim filmom, kao i đakovačke sestre križarice, svojim životom pokušava očitovati „nešto od one ludosti ljubavi koja je Kristu donijela smrt na križu a čovječanstvu spasenje“, naglasila je direktorica Laudata Ksenija Abramović.


 

M.M.