U sklopu „Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju“ u petak, 13. prosinca, u prostorijama „Četvrte gardijske brigade“ u Splitu, priređena je sedma „Večer domoljubne poezije“. U sklopu „Večeri“ upriličena je i dodjela nagrada za najbolju pjesmu pristiglu na natječaj pod nazivom „Vukovaru i Škabrnji - H - Momento poetika“.

Prva nagrada „Vukovaru i Škabrnji – H - Momento poetika" pripala je hrvatskom branitelju i pjesniku Peji Šimiću za pjesmu „Grad u sjeni križeva“, druga don Slavku Vranjkoviću - Sacerdos za pjesmu „Slomljeni cvjetovi“ i treća pjesnikinji Dragici Zeljko Selak za pjesmu „Hrvatima zvona zvone salve - 2020.“

Potom su predstavljena i tri zbornika. „Vukovaru-Škabrnji -H- Memento poetika“, „Bojni blaženika na nebesima i „Rasplamsaj oluje u pjesmi i srcu“, objavljena u nakladi „Protuđer“, a predstavio ih je pjesnik, pukovnik u miru Mate Buljubašić, koji je vodio program i uručio nagrade pobjednicima. Na natječaj se javilo 40 autora sa 71 pjesmom.

U ugodnom ozračju, punom ponosa i sjećanja na hrvatske domoljube i junake, žive i mrtve, svoje pjesme su uz nagrađene pjesnike krasnoslovili Danica Bartulović, Branka Mlinar, Nikiša Krpetić, Silvija Vrljičak-Budin, Zvonimir Hazdovac, Ilija Protuđer te Milan Perin, hrvatski branitelj koji se pjesmom prvi put predstavio u javnosti, a don Slavkovu drugonagrađenu pjesmu krasnoslovila je Ivana Grubišić.

Naslovnice zbornika kao i nagradu „Momento poetika“ izradio je fotograf Vladimir Zemunik, dugogodišnji fotograf i suradnik Festivala dalmatinskih klapa Omiš.

Svečanosti je uz hrvatske branitelje, članove poginulih i nestalih, nazočio i predsjednik Zajednice branitelja „Gojko Šušak“ Dragan Maretić, uime Splitsko-dalmatinske županije, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje Damir Gabrić, uime Hrvatske udruge „Benedikt“ Jakša Ćosić i Ivana Grubišić, a uime „Četvrte gardijske brigade“ Ante Perković. Program je vodio Mate Buljubašić, pukovnik u miru. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa „Elektrodalmacija“ koja je izvela hrvatsku himnu i nekoliko domoljubnih pjesama.

Događaj su organiziraliHrvatske udruga „Benedikt“, Udruge veterana 4. gardijske brigade i Udruge Hrvatske domovinske vojske 1941 -1995. - Glavni stan Split.

 

ZDS