“Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti”, naziv je knjige povjesničara prof. dr. sc. Josipa Jurčevića, koja je u srijedu, 20. svibnja predstavljena u dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, zajedno s ostalim knjigama ovog autora, utemeljenim na dugotrajnim istraživanjima novije hrvatske povijesti, javlja GKK.hr

Nakon pozdravne riječi gradonačelnika Grada Kaštela mr. sc. Ivana Udovičića i ravnateljice GKK Renate Dobrić,  brojne nazočne je s životom i radom prof. dr. sc. Josipa Jurčevća upoznao voditelj tribine – hrvatski pjesnik, skladatelj i komunikolog Ante Nadomir Tadić Šutra, koji je istaknuo kako je najnovija knjiga prof. Jurčevića veoma značajna, jer otkriva dugo prešućivanu istinu o kojoj se do sada u Hrvatskoj šutjelo.

Predstavljajući knjigu o slučaju Perković, prof. Jurčević istaknuo je kako je kroz devet poglavlja knjige otkrio pravu istinu i pozadinu cijelog slučaja, odnosno činjenicu kako su „vladajuće strukture iz prošlog sustava preuzele samostalnu Hrvatsku“.

-750 većinom obrazovanih djelatnika Službe državne sigurnosti preko noći je postalo vjerno samostalnoj Hrvatskoj 1990. godine i upravo je iz tih razloga Hrvatska danas na koljenima u ekonomskom i socijalnom smislu – naglasio je prof. dr. sc. Jurčević, istaknuvši kako je iz Hrvatske opljačkano 23,5 milijardi dolara.

U knjizi prof. Jurčević otvara i cijeli niz tema u kojima se spaja hrvatska prošlost sa sadašnjošću, pritom govoreći o do sada brojnim prešućivanim temama, s naglaskom na to kako se svi mi zajedno moramo suočiti s tamnom stranom hrvatske povijesti, kako bismo, ne ponavljajući griješke, mogli krenuti k svijetlijoj hrvatskoj budućnosti.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Dokumentacijsko informacijsko središte – DIS.

Prof. dr. se. Josip Jurčević rođen je 1951. u Studencima kod Imotskog. Oženjen je i otac je sedmero djece. Živi i radi u Zagrebu. Viši je znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu te izvanredni profesor suvremene opće i nacionalne povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Istražuje suvremenu hrvatsku povijest, a središnje teme su ratno i poratno stradalništvo vezano za Drugi svjetski rat, Hrvatski domovinski rat i hrvatsko iseljeništvo.

Autor je 7, a suautor 23 knjige; objavio je 31 znanstveni članak; uredio 14 knjiga. Izlagao je na 27 međunarodnih i 36 domaćih znanstvenih skupova. Vodio je ili kao istraživač sudjelovao u 15 znanstveno-istraživačkih projekata. Stručni je suradnik u 16 dokumentarnih filmova. Bio je ekspertni svjedok na tri suđenja za ratne zločine.

 

M.B.