U utorak 23. rujna, u HAZU u Splitu, u sklopu 31. Knjige Mediterana, a u organizaciji Književnog kruga Split, predstavljena je povijesna knjiga kosovskog arheologa i povjesničara i prevoditelja akademika Nasera Ferria pod nazivom „ Živa mitologija – Living Mythology“ prevedena s albanskog te objavljena u Uniji Albanaca u Republici Hrvatskoj u Zagrebu.

O knjizi su uz autora govorili domaćin akademik Nanad Cambj, Marija Buzov i Vesna Lalošević, a predstavljanju je nazočio veleposlanik Gëzim Kasapolli, ambasador Republike Kosova u Zagrebu. U knjizi su obrađeni važni elementi raznih vjerovanja počevši od prapovijesti (vjerovanje u idole), preko poganskih politeističkih vjerovanja drevnih naroda (ilirskih, egipatskih, perzijskih, sirijskih, grčko-rimskih, skandinavskih) te sve do drevnih mitoloških vjerovanja koja postoje i danas te monoteističkih vjerovanja. obrađeni su i neku mitološki relikti poganskih vjerovanja u monoteističkim religijama:judaizmu, kršćanstvu i islamu te borba između mitraizma i kršćanstva za službenu vjeru Rimskog Carstva. u kronološkom pogledu knjiga tretira vjerovanja i mitologije raznih povjesnih razdoblja od neolitika do naših dana, dok u zemljopisnom obuhvaća drevna i novija vjerovanja i mitologije raznih naroda Europe i šire.

Prof. dr. Naser Ferri rodio se 1955. godine u Peći (Pejë) na Kosovu. Osnovnu i srednju izobrazbu stekao je u rodnomu gradu. Studij arheologije upisao je godine 1973. na Odsjeku za arheologiju Filozofskoga fakulteta u Zadru, da bi iste godine nastavio studij na Odsjeku za arheologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Diplomirao je 1978. godine, a 1987. i magistrirao. Godine 1988. na Odsjeku za Arheologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu odobrena mu je doktorska disertacija: "Rimski vojnički natpisi u Gornjoj Meziji", koju je iz objektivnih razloga, zbog rata, bio spriječen obraniti u Zagrebu, te ju je obranio 1997. godine na Filozofskom fakultetu u Prištini.. Godine 1979. započeo je raditi na Arheološkoj sekciji Odjela za povijest pri Albanološkom institutu u Prištini, a od 1998. je počeo predavati na Sveučilištu u Prištini, prvo na Filozofskom, a potom i na Fakultetu za Edukaciju, te na Filološkom fakultetu, Numizmatiku i epigrafiju, Opću mitologiju, Albansku nacionalnu mitologiju, Povijest etnologije, Latinski jezik, Povijest staroga vijeka, Povijest Ilira, Povijest umjetnosti te Povijest albanske kulture.

Od 2003. godine je Znanstveni savjetnik na Albanološkom institutu u Prištini, a 2004. je izabran za Redovitog profesora na Sveučilištu u Prištini. Autor je triju znanstvenih djela na albanskom jeziku i jednoga djela na hrvatskom jeziku, te većega broja znanstvenih studija, radova i rasprava i recenzija na albanskom, hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku. Aktivno je sudjelovao na nizu međunarodnih i znanstvenih skupova u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Rumunjskoj, Turskoj, Qataru. Ostvario je više studijskih boravaka u Italiji, Njemačkoj, Madžarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj. Od 2010. godine član je Slovenskoga Arheološkoga Društva. Govori albanski, hrvatski, talijanski i engleski jezik.

U listopadu 2016. godine Znanstveno vijeće Albanološkoga instituta u Prištini, na temelju rezultata njegova dosadanjeg rada, predložilo ga je za člana Akademije Znanosti i Umjetnosti Kosova (ASHAK)u Prištini. Živi i radi u Prištini.

Dragica Zeljko Selak