Akademska slikarica iz zagreba, Iris Bondora Dvornik, suvremena je hrvatska likovna umjetnica, autorica komplekksnog opusa, izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u domovini i svijetu. Kontinuirano radi na novom ciklusu od Meditacije do strasti.

Vaš novi ciklus, „Od meditacije do strasti“ ozbiljno je narastao. Riječ je o više desetaka slika.

-Da, na posljednjem sam ciklusu angažirana već dulje vrijeme, obzirom da preferiram slikati na otvorenom prostoru. Misli i potezi su mi pritom žustri i brzi,boja ponekad leti...Atelijer mi je skučen i pruža mi jedino mogućnosti prilagodnje, stoga mi se slike u većem broju rađaju pod vedrim nebom, u okruženju ambijenta prirode, kad je to moguće.

Ciklus se temelji na slobodi kreativnosti.

-Nakon više od 40 god bavljenja umjetnošću, za mene je, logičan odmak od tradicionalnog i zadanog, a i umjetnost se temelji na kreativnosti. Sloboda predstavlja užitak nužnog slijeda.

Druga njegova odlika je specifičan doživljaj prostora i boje

-Da li je odabir boje i doživljaj prostora specifičan, ne mogu tvrditi, osim da ga kao takovog doživljavam, pa me time vjerujem i prezentira.

Pa i formati slika nisu posve uobičajeni.

-Volim kad je nešto neregularno, neuobičajeno, ali pristojno i skladno, pa tako vjerujem da biram i formate.

Novi ciklus je posve nefigurativan.

-Mislim da je posve svejedno ,da li je slika figurativna ili to nije, svakako je bitan doživljaj. Finalno ovisi o umjetnikovu senzibilitetu ,karakteru, stilu i vremenu, te okruženju u kojem živi.

Uz akrile na platnu, ciklus čine i crteži. Što je akrilima i crtežima zajedničko a što ih možda razdvaja?

-Upravo je danas otvorenje Međunarodne izložbe crno, bijelih crteža u Starogradskoj vijećnici u Splitu, sa nazivom Spoj likovne i kazališne umjetnosti, koje sam i ja sudionik. Time sam obnovila veselje crteža, iako još nisam sasvim sigurna da li ću ih uklopiti u sljedeću prezentaciju. No crtež je okosnica slike i svakako njezin preduvjet u svakom smislu.

Izbor iz opusa biti će predstavljen 2019.godine u Zagrebu.

-Bude li sve teklo po planu, u prosincu 2019.god trebala bih izlagati u Muzeju Mimara.

Što je još novo u atelijeru?

-Nakon 420 izložbi, od toga oko 55 samostalnih, uzimam si privilegiju da se sve dešava spontano.

 

Miroslav Pelikan