Akademski slikar iz Karlovca, Ranko Ajdinović izrazito je produktivan suvremeni hrvatski likovni umjetnik, kontinuirano radi na više ciklusa, u akrilu, u kombinaciji s uljnim pastelom, olovkom, ugljenom na platnu različitih formata i oblika, s isključivo apstraktnim motivima.

U cijelom opusu ističe se ciklus ovala, slika kružnih oblika, od 50 cm promjera pa sve do 100 cm, također izveden u poznatoj kombinaciji akrila, s organski pripadajućim nefigurativnim motivima.

Neprekidno istražujući mogućnosti raznovrsnih apstraktnih motiva, od niza oblika do razigranih odnosa obojenih površina s nekoliko izrazitih boja, od plave, žute,zelene ali i drugih i intervencija unošenjem linija, ravnih ili oblih, slikar uočava prednost ovala i vlo učinkovito smješta svoje apstraktne teme unutar kruga, stvarajući dojam kod promatrača kako je riječ o apstraktnim, nefigurativnim vitrajima.

Doista, pravi ugođaj vitraja.

I kao što svaka slika sa izrazito prepoznatljivom temom priča svoju priču,jednostavnu ili složenu, ovisno o prikazanim simbolima, skrivenim ili otkrivenim, tako i svaka nefigurativna kompozicija ima svoju stranu doživljaja, snova i stvarnosti.

Ranko Ajdinović kreirao je doista izazovan, poticajan ciklus ovala, s karakterističnim autorskim rukopisom,prepunog očaravajućeg kolora s motivima koji se neprestano gibaju, u potrazi.

 

Miroslav Pelikan