Akademski slikar iz Dubrovnika, Josip Pino Trostmann,iznimno ugledan suvremeni likovni umjetnik,autor je kompleksnog opusa,niza ciklusa ulja na platnu izuzetnog kolorizma, kontinuirani stvaralac,zaljubljenik u slikarstvo,beskrajno odan motivu Grada s kojim se neprekidno druži od samih početaka svoga predanog rada.

Slikajući često dubrovačke motive,pojedine fragmente arhitekture,skrivenih,zasjenjenih vrtova,more koje okružuje kamene zidove i kule,priobalje,stare kuće koje su preživjele i dobro i zlo proteklih stoljeća,znajući i poznavajući prostor u kome živi i u kojem najradije stvara,umjetnik zaranja u duboke prepletene slojeve vremena i uočljive tragove postojanja,sve zakriljeno tišinom,tek lahor vjetra koji prolazi kroz grane,glas udaljene ptice,toplina,mir,osjećaj spokoja ili strepnje.

Trostmann stvara nizove ulja na platnu,bilježeći trenutke susreta,prožimanja snažnog,strastvenog kolora i svjetlosti,koja nezaustavljivo klizi,točkasto,u ovalima svjetline,u rasprostrtim prugama.

Slikar bilježi taj kratkotrajni,svečani,dostojanstveni trenutak utihe između cvijeća i drveća, osvijetljenih zidova,stalno promjenljivog balansa u odmjeravanju boja i svjetla,odražavajući u trajno izmjenjivim sjenama.

Ciklus ulja na platnu,različitih formata i eruptivnog kolora,broji niz izvrsnih kompozicija i iskrenih posveta umjetnika svome Gradu.

Opus Josipa Pina Trostmanna u samom je vrhu aktualne domaće likovne produkcije,opus vrlo samosvojan,skladan i zaseban.

 

Miroslav Pelikan