Odgovarajući na raznolike izazove,slikar se okreće različitim rješenjima u realizaciji slike,koristeći praktično sve dostupne likovne tehnike i podloge.

Tako je i akademski slikar Bojan Dolenec okružen atraktivnim i izazovnim kontintentalnim motivima realizirao ciklus akvarela na papiru,32 x 24 cm,ističući u prvi plan nefigurativni karakter prostora koji ga okružujuće,stavljajući u središte pozornosti nakupine tmastih,gustih oblaka koji lebde izmeđe neba i zemlje.

Ovi neobični oblaci posve su živi i životvorni,oni tvore svijet između stvarnog i nestvarnog,oni su most koji spaja ali istodobno i zid koji razdvaja.

Snažno je naznačena i prisutnost vode,kapi,kiša,jezerca koja se prostiru ispod zastirućih oblaka,dok se iznad u nedogled širi svjetlina.

Niz akvarela na manjem formatu papira Bojana Doleneca čvrst je korak u kontinuiranom autorskom naporu u dosizanju odavno željenih,priželjkivanih tema,na većim i velikim formatima i s drugim tehnikama,akrilima i uljem.

Naravno,u ovim se odmjerenim akvarelima Bojana Doleneca može pronaći i druga korelacija simbola i drugačije doživljavanje elementarnih motiva.

 

Miroslav Pelikan