Smotru hrvatske drame 28. Marulićevi dani, u subotu, 21. travnja, na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split, svečano je otvorila, u ime pokrovitelja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo.

U sklopu svečanosti otvaranja dodijeljene su nagrade Ministarstva kulture za najbolje dramsko djelo Marin Držić za 2017. godinu. Nakon toga, kao prva predstava u konkurenciji za festivalske nagrade bila je izvedena drama Ol' smo za jedan dan Marka Uvodića u produkciji HNK Split.

Ovogodišnji dobitnici nagrada Marin Držić za najbolji neobjavljeni dramski tekst: prvonagrađena Una Vizek za dramski tekst Ja od jutra nisam stao, drugonagrađena Vedrana Vrhovnik za dramu Snijeg, te dvojica dobitnika treće nagrade Dino Pešut za Olympia stadion i Elvis Bošnjak za dramu Usidrene. Tijekom osam festivalskih dana, sve do 28. travnja, na pozornicama HNK Split, Multimedijalnog kulturnog centra, Gradskog kazališta mladih i Gradskog kazališta lutaka, publika će imati prigodu vidjeti 12 predstava u službenoj konkurenciji kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske koje je izabrala dr. art. Mira Muhoberac.

U nedjelju 22. travnja, drugog dana festivala hrvatske drame 28. Marulićevi dani u konkurenciji za festivalske nagrade  bit će izvedene predstave Mirna Bosna Borisa Lalića u produkciji sarajevskog Kamernog teatra 55 i Črna mati zemla Kristiana Novaka i Tomislava Zajeca u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. U popratnom dijelu programa bit će javno pročitana drama Une Vizek Ja od jutra nisam stao, prvonagrađena na natječaju Marin Držić za 2017. godinu.

 

D.Z.S.