Gostovanje SDSS-ovog Milorada Pupovca u Dnevniku Nove TV 18. kolovoza 2015. diglo je ogromnu buru u djelu javnosti, a po pitanju iste oglasila se i sama Nova TV, koja je stala u obranu voditeljice Romine Knežić koja je prekinula interview s Pupovcem.

-Voditeljica Dnevnika Nove TV svojim je moderiranjem intervjua nastojala gosta fokusirati na temu zbog koje je pozvan u emisiju. S obzirom da je sugovornik kontinuirano skretao s teme, voditeljica je morala razgovor u određenom trenutku privesti kraju jer, podsjećamo, radi se o programu uživo u sklopu informativne emisije koja se bavi i drugim temama mimo navedene. Kao i mnogo puta do sada gdin. Pupovac će i dalje biti relevantan i cijenjen gost u studiju Nove TV - priopćeno je s Nove TV. 

Pupovac je, naime, u središnjem Dnevniku Nove TV, govoreći na temu vukovarskog statuta, imao namjeru moderirati nastup po svojoj želji na što ga je voditeljica pokušala vratiti u okvire teme.

-Zamislite situaciju '46., '47. ili 48. godine da je netko u Novskoj ili Jasenovcu rekao da latinično pismo ne smije biti u upotrebi. Ili u Glini, Jadovnom ili na ne znam kojem drugom mjestu - kazao je u jednom trenutku Popovac, otvoreno pokušavajući promovirati zaključke Memoranduma 2.

-Vratimo se u 2015. godinu gospodine Pupovac - opominjala ga je voditeljica Dnevina Romina Knežić.

-Zamislite situaciju u kojoj ćete 20 godina nakon rata obnavljati ratnu atmosferu u kojoj ćete kazati - ne možete primjenjivati zakone jer mi mislimo da vas tamo ne treba toliko biti jer je za nas ćirilica uvredljivo pismo ili iz nekog trećeg razloga. Ja mislim da je neophodno da se razgovara - inzistirao je Pupovac.

Na to ga je voditeljica podsjetila da ''smo u 2015. godini'' i zahvalila mu na gostovanju na Novoj TV.

Dio lijevih medija u Hrvatskoj, koji inače stalno "kvocaju" zbog vraćanja u prošlost ,odmah je ovakav postupak voditeljice kritizirao kao "neprofesionalan i bahat".

Većina srpskih medija prenijeli su vijest o gostovanju Milorada Pupovca na Dnevniku Nove TV ističući kako je ta 'zagrebačka kuća naglo prekinula razgovor s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća''.

Blic.online prenio je kritike na račun Romine Knežić s portala Index.hr i Tportal, a objavio je i status nekadašnjeg Josipovićevog savjetnika Dejana Jovića koji je na svome Twitter profilu Pupovca nazvao 'odličnim' na Novoj TV, a novinare 'nedoraslima'.

"Deseti najmoćniji Stbin sveta" je u svojim komentarima otišao čak i korak dalje.

-Neka HDZ prizna da su srpski i hrvatski jedan jezik (kao što objašnjava S. Kordić), pa je problem riješen. Zakon je o dvojezičnosti - objavio je Dejan Jović na svome profilu.

Novinarka NoveTV Ivana Petrović u svome je komentaru objavljenom na društvenim mrežama istaknula da je u Pupovčevom nastupu bilo elemenata sigurnosne ugroze koje je u svom izvješću naglasila i SOA.

-U intervjuu o Vukovaru prof. Pupovac je pozvan da odgovori na pitanja o toj temi, a ne da "prodiči"o Jasenovcu ili sl. Njegov govor, tj. pokušaj ubacivanja spina jedne loše politike koju je u svom godišnjem izvješću kao element sigurnosne ugroze naglasila i Središnja obavještajna agencija (SOA), valja gledati u kontekstu divljanja Vučića, Nikolića i Vulina, u kontekstu dolaska šefa glavnog velikosrpskog propagandnog poligona- patrijarha SPC u manastir Krka, u kontekstu ismijavanja hrvatske himne u Pupovčevim srpskim Novostima i dalje da ne nabrajam. Prema tome, Romina Knežić je maksimalno profesionalno odradila posao tražeći od sugovornika da odgovori na pitanja o aktualnoj temi, a to je Vukovar - napisala je Ivana Petrović u svome komentaru objavljenom na društvenim mrežama.

Video snimku pogledajte na portalu Dnevnik.hr.

 

M.M.