U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i udruge "Uzdanice" u subotu 18. lipnja na planini Raduši bit će obilježena 39. obljetnica dolaska prve hrvatske oružane postrojbe "Planinske lisice" na teritorij Rame, u javnosti poznatije pod nazivom "Fenix" ili "Bugojanska skupina“.

S početkom u 12 sati na lokalitetu Grebovi, gdje je podignuto spomen obilježje bit će služena misa za poginule pripadnike "Fenix" skupine. Okupljanje sudionika komemoracije bit će u 10 sat u "Ramskoj kući" na Makljenu, odakle će biti organiziran polazak na Radušu.

Nakon komemoracije na Raduši i povratka u Ramu, bit će posjećena spomen obilježja podignuta u znak sjećanja na poginule pripadnike "Fenix" skupine: Iliju Lovrića u Varvari i Vejsila Keškića u Rumbocima.

Također 18. lipnja, s početkom u 19 sati u kino dvorani Doma kulture u Prozoru bit će premjerno prikazan dokumentarni film o "Fenix" skupini mladog hrvatskog režisera Tomislava Šange.

Scenarij za film napisao je Ivan Pavličić prema knjizi Bože Vukušića "Hrvatsko revolucionarno bratstvo - Rat prije rata".

>>Zagreb: Održana tribina o akciji Feniks 72

Po riječima Bože Vukušića, cilj filma je u što većoj mjeri rekonstruirati Akciju "Fenix '72.", od njene zamisli u Australiji, preko priprema u Europi do same izvedbe i tragičnog završetka.

Film se sastoji od dva dijela po 52 minute i moći će se nabaviti u DVD formatu.


Fena / HRsvijet