Protiv Ranka Ostojića je krajem 2004., zasad bezuspješno, pokrenuta istraga oko zlouporabe položaja i nenamjenskog trošenja proračunskog novca

Ranko Ostojić, bivši ravnatelj policije, sada predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u Hrvatskome saboru a u budućnosti Milanovićev kandidat za ministra unutarnjih poslova, bio je od 2001. do 2004. na čelu operativnih akcija MUP-a pod nazivom  “Magla” i “Cash”. Cilj tih akcija je bila borba protiv organiziranog kriminala (Ostojićev plan od 17. siječnja 2001.) te prikupljanje informacija radi uhićenja generala Ante Gotovine i osumnjičenih zapovjednika Hrvatskoga vijeća obrane (Ostojićev plan od 5. veljače 2003.).

Ostojićev tajni parapolicijski tim

Uvjeren da HDZ-ovi kadrovi u obavještajnim službama i MUP-u ne će surađivati u progonu osumnjičenih zapovjednika HVO-a i generala Ante Gotovine, Ranko Ostojić je ustrojio tajni parapolicijski tim.

Za provedbu navedenih akcija Ranko Ostojić je dobio novac a novac je davao i Šimi Lučinu bivšem ministru za plaćanje doušnika. Ne zna se kako je ministar bio uključen u te operativne akcije ali se iz Izvješća načelnika uprave kriminalističke policije Dragutina Cestara vide iznosi novca koje su trošili Ranko Ostojić i Šime Lučin.

„Prema pregledu utroška operativnih troškova koji je napravio Ranko Ostojić sva spomenuta sredstva su potrošena. U najznačajnijem dijelu utroška spomenutih operativnih troškova spominju se konzumacije u ugostiteljskim objektima, troškovi goriva i telefonskih kartica, što se, prema izvješću Dragutina Cestara, ne može dovesti u vezu s operativnim djelovanjem i njegovim rezultatima. Sredstva podignuta na blagajni nalazila su se kod Ostojića koji ih je dalje distribuirao službenicima u operativnim akcijama“.

„Na temelju pisanih zahtjeva tadašnjeg ravnatelja policije Ranka Ostojića, od 2001. do siječnja 2004. iz blagajne MUP-a podignuto je više od milijun i pol kuna, od čega je na kraju priloženo računa u približnoj vrijednosti samo 140 tisuća kuna, ali niti njih se ne može podvesti pod troškove u vezi s operativnim akcijama.“

Godinama dezinformirao hrvatsku javnost

Kad je riječ o operaciji “Cash” kojom se nastojalo doći do odbjegloga generala Gotovine i kojom je Ostojić sa svojim timom godinama dezinformirao hrvatsku javnost plasirajući kroz medije neistine o skrivanju generala Gotovine u Hrvatskoj, surađujući sa stranim obavještajcima, operativni troškovi su iznosili 143 tisuće kuna i za njih u Ministarstvo unutarnjih poslova nije dostavljena nikakva dokumentacija.

Protiv Ranka Ostojića je krajem 2004. pokrenuta istraga oko zlouporabe položaja i nenamjenskog trošenja proračunskog novca kojim je Ostojić raspolagao tijekom operativnih akcija “Magla” i “Cash”. Premda je godinama poricao da se protiv njega vodi bilo kakva istraga u vezi s nenamjenskim trošenjem novca, tjednik Nacional koji je o svemu naširoko pisao, imao je uvid u istražnu dokumentaciju i izvješće kriminalističke policije glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću koje potvrđuje sve optužbe. Ranko Ostojić se proslavio jedino teatralnim uhićenjem pukovnika Ivice Rajića.

Munjevito uhićenje obavili su policajci, s kapuljačama na glavama, pripadnici specijalne jedinice iz Zagreba, koja ima svoje sjedište u Lučkom. Provedbu cjelokupne trotjedne akcije nadzirao je osobno Ranko Ostojić, ravnatelj policije, a samo uhićenje provedeno je prema planu napravljenom u bazi u Lučkom. Da je Rajić pronađen i da se sprema njegovo uhićenje, znao je uži kabinet Vlade, na čelu s njezinim predsjednikom Ivicom Račanom, već dulje od dva tjedna.

Pratili i Budišu

Haaški bjegunac ulovljen je kad je krenuo u šetnju, neposredno nakon što je napustio svoj splitski stan u kojem je, zajedno sa suprugom i djecom, živio pod lažnim imenom i prezimenom. Specijalci, koji su iz Zagreba helikopterima doletjeli u potpunoj tajnosti u Split, opkolili su cijeli blok u kojem je Rajićeva zgrada. Uhitili su ga u trenutku kad je napuštao svoju zgradu. Odmah su mu stavili lisice na ruke i tamnu vreću na glavu i strpali ga u policijski automobil.

O tajnoj operaciji „Cash“ konačno je progovorio Dražen Budiša u HTV-ovoj emisiji "Lica nacije". „Praćen sam zbog Gotovine, a sjedio sam u Račanovoj vladi kao koalicijski partner. Prvi put govorim o operaciji 'Cash' u kojoj su prema zahtjevu britanskog ministra MacShanea i haaške tužiteljice Carle del Ponte pratili mene da bi uhitili Gotovinu“-

Zinka Bardić, Ranko Ostojić i Zoran Milanović

Dok se nije znalo za Ostojićevu suradnju s britanskim agentima koji su bili uključeni u tajne operacije „Cash“ i „Magla“, mislilo se da je kodna imena tih operacija smislila Zinka Bardić, glasnogovornica MUP-a. Sad se može pretpostaviti da su britanski tajni agenti tim kodnim imenima tajnih Ostojićevih operacija namagarčili Ranka Ostojića i zlurado Hrvatsku podsjetili na njezino savezništvo s Nijemcima u Prvome i Drugom svjetskom ratu. Neiskusni Ostojić nije shvaćao da se Britanci protive nastojanjima Njemačke da Hrvatsku uvedu u Europsku uniju ne samo zbog bliskih povijesnih odnosa, nego i radi njemačkog utjecaja na Balkanu.

Pokojni Ivo Pukanić, koji je Općinskom sudu u Zagrebu bio podnio tužbu protiv Ranka Ostojića zbog klevete da je zaštitnik organiziranog kriminala, pune tri godine je čekao da se Ostojić pojavi na ročištu uzalud. Po svoj prilici Ostojiću za sada ne prijeti ni progon državnog odvjetnika Bajića. Možemo međutim očekivati, kako je najavio Aco Stanković u svojoj emisiji „Nedjeljom u 2“, da se 14. travnja, kad Haaški sud donese presudu hrvatskim generalima, u Hrvatskoj stvore i sukobe dva  bloka.

Ranko Ostojić i društvo, bude li general Gotovina osuđen, za to će  okriviti HDZ i pojedince iz HDZ-a. Ne bude li osuđen, zasluge će pripasati sebi i svome tajnom parapolicijskom timu koji je trošio „cash“, Britancima prodavao „maglu“, a Gotovinu nije htio uhititi. U svakom slučaju, ”hrabri i pošteni” Ranko Ostojić, perjanica SDP-a i njegova predsjednika Zorana Milanovića, u slučaju pobjede ljevice, bit će novi ministar policije. To mu je prorokovao pokojni Ivo Pukanić.

 

Pavao Blažević