Hrvatska vanjska politika prema Srbiji bit će ista kao i do sada, izjavila je u subotu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ali i smatra da bi bilo dobro da se srbijanske vlasti ograde od ratnohuškačkih izjava optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, koji je nedavno izjavio da je Vesna Pusić, "zbog četničkog pedigrea", njegova omiljena političarka.

Pusić je reagirala na novinarsku tvrdnju kako je Šešeljev javni govor nakon privremenog puštanja iz Den Haaga i povratka u Srbiju bez obzira koliko irelevantna osoba bio, rezultirao otkazivanjem službenog puta hrvatskog premijera Zorana Milanovića u Beograd.

Na pitanje kakva će biti hrvatska vanjska politika prema Srbiji u tom kontekstu Pusić je odgovorila: 'Ista kao i do sada'.

Hajdaš-Dončić ide u Beograd

Milanović je zbog izostanka reakcije srbijanskih vlasti na Šešeljeve provokacije odlučio ne ići na sastanak premijera država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom 16. prosinca u Beogradu.

'Premijer je otkazao posjet kako dodatno ne bi raspirivao tu vrstu razgovora, a Hrvatsku će na sastanku 16 predsjednika vlada država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom u Beogradu, predstavljati ministar Siniša Hajdaš-Dončić koji je i na čelu mješovitog povjerenstva za suradnju s Kinom', navela je Pusić.

>>Grabar Kitarović: Milanovićeva reakcija dobra, ali zakašnjela

Također je rekla da je Hrvatska kineskoj strani u Zagrebu obrazložila razloge premijerovog nesudjelovanja na sastanku i potrebi da se što više doprinese smirivanju situacije u regiji.

Obrušila se na Haški sud i Vojislava Šešelja

S pozicija ministrice vanjskih poslova "regiona" obrušila se na Haški sud i Vojislava Šešelja.

'S obzirom na povijest u našoj regiji bilo bi mudro, korisno i dobro da se srpske vlasti ograde od te vrste javnog govora', odgovorila je Pusić na novinarsko pitanje što je za hrvatske odnose sa Srbijom bitnije - to što Šešelj kao irelevantna osoba govori ili to što se srbijanske vlasti niti jednom rečenicom nisu ogradile od govora te irelevantne osobe.

'Hrvatski sugovornik nije Šešelj već Haški sud, a onda njegov utemeljitelj Vijeće sigurnosti UN-a. Iako smo mi u potpunosti svjesni da nije odgovornost srpskih vlasti privremeno puštanje Šešelja na slobodu i mi i oni i svatko tko živi u ovoj regiji zna što je donio govor mržnje, huškački govor koji je pridonio ratnim strahotama 90-ih', istaknula je Pusić.

>>Šešelj u Bujici: Ja iskreno, iz petnih žila, podržavam Ivu Josipovića jer ima fanstastican obiteljski pedigre

'Tko god bi dobio medijski prostor da tako javno nastupa u bilo kojoj zemlji u regiji, a naročito kada bi se radilo o nekome tko je optuženi ratni zločinac, na razini društava, za posljedicu bi, s obzirom na nedavnu prošlost, imalo nelagodu društva. Takva vrsta govora posljedice bi imala i u skandinavskim zemljama. Bez obzira gdje se to pojavi i tko govori to izaziva posljedice', rekla je Pusić.

'Tvrdili smo i danas tvrdimo i smatramo da je najefikasnija borba protiv toga guranje europskih reformi i na tome ćemo inzistirati. Inzistirat ćemo na visokim kriterijima koje smo imali i sami. To ne rješava sve probleme odmah, ali mijenja postepeno političku kulturu. To je nešto što smatramo instrumentom koji nam stoji na raspolaganju', zaključila je Pusić.

M.M.