Pred Višim zemaljskim u Muenchenu svjedočenjem sudskih vještaka o spornoj bravi na vratima garaže u ponedjeljak je nastavljeno suđenje pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću.


Svjedoci Friedlein, Weilhammer, Kulzer i Lenzer, čija se imena u spisima ne navode imena nego samo prezimena, iz Zemaljskog kriminalističkog ureda (LKA) svjedočili su o stanju sporne brave koja se nalazila na vratima garaže u Wolfratshausenu pored Muenchena u kojoj je ubijen Đureković, javlja Hina.

Radi se o bravi za koju je kopiju ključa Krunoslav Prates, koji je već 2008. osuđen za suučesništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića, na proljeće 1983. prema optužnici predao Perkoviću koji ih je kasnije predao zasad nepoznatim osobama koje su ubile Đurekovića.

Vještak Weilhammer je ustvrdio kako je brava u jednom trenutku otključana kopijom ključa jer da za to postoje „tipični tragovi“ koje u bravi ostavi kopija ključa i koji se razlikuju od originala.

Nakon toga je vještak i kriminalistički inspektor Kulzer potvrdio kako „postoje tragovi“ iz kojih bi se moglo zaključiti da je brava na garaži u jednom trenutku i izmijenjena.

Krunoslav Prates, koji je prošli tjedan kao svjedok na ovom suđenju promjenio raniji iskaz i zanijekao da je Perkoviću ikad predao ključ, je tvrdio da je promijenio bravu na vratima garaže.

Svjedok Armin Friedlein, koji je 1983. radio na slučaju Đurekovićevog ubojstva, je u jednom trenutku, kada ga je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster upitao neka objasni zašto je priča oko ključa garaže važna, objasnio kako je sve i krenulo od intervjua koju je 1992. bivši djelatnik Službe državne sigurnosti i nekadašnji zamjenik Josipa Perkovića, Branko Traživuk dao beogradskom dnevniku Borba.

U tom intervjuu je Traživuk objasnio kako je 1983. bio u inozemstvu zajedno s Perkovićem kada je Prates Perkoviću predao ključ garaže. Na to ga je obrana upitala je li također svjestan da je u sklopu procesa Krunoslavu Pratesu Traživuk svjedočeći u Beogradu izjavio kako nikada nije s Perkovićem bio u inozemstvu, na što je svjedok odgovorio potvrdno.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo je izjavio kako je na današnjem suđenju svjedok Armin Friedlein svjedočio u korist obrane.

„Danas je dobar dan za obranu“, rekao je Nobilo.

Odvjetnik sutužiteljice Gizele Đureković, Markus Meissner, smatra kako je cilj obrane diskreditirati izjavu Traživuka navodeći u sudnici kako je on boravio u zatvoru i kako se kao obavještajac borio protiv države Hrvatske.

>>Nobilovi krivokletnički scenariji - Uloge Krunoslava Pratesa i Vladimira Šantića osmišljene prema istom modelu

„Na temu Traživuka ćemo se još vratiti u ovom procesu. I Prates je prošlog tjedna u potpunosti zanijekao svoju prijašnju izjavu pa ne vidim zašto to ne bi bio slučaj i s Traživukom. Vidjet ćemo na kraju komu će sud vjerovati“, izjavio je Meissner.

Suđenje se nastavlja u utorak, između ostalog, i svjedočenjem Luke Kraljevića na kojeg je kao hrvatskog emigranta Jugoslavenska tajna služba izvršila dva neuspjela atenatata.

M.M.