Suđenje bivšim dužnosnicima komunističke tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću za sudioništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine, nastavljeno je u utorak pred višim zemaljskim sudom u Münchenu.

Jučerašnje ročište započelo je iskazom prof. dr. Wolfganga Eisenmengera s Bavarskog instituta za sudsku medicinu, koji je u svome iskazu iznio nalaze autopsije tijela ubijenog Stjepana Đurekovića.

Autopsijom je pronašla rane od metka i rane izazvane udarcima s najmanje dva predmeta.

-Vrijeme Đurekovićeve smrti, utvrđeno po patolozima, temeljem stanja tijela, određeno je s 28. srpnja 1983. godine između 9.30 i 13.30. a smrt je nastupila zbog kombinacije: iskrvarenja koje je nastupilo zbog ustrijelne rane u pluća žrtve i centralne paralize uzrokovane jakim udarcima u glavu žrtve - posvjedočio je Eisenmenger.

Tvrdi da su pronađene rane od najmanje 6 metaka iz dva različita oružja, te je utvrđeno najmanje 6 udaraca oštrim predmetom za koji se pretpostavlja da se radilo o vojničkom nožu, mačeti ili mesarskoj sjekiri.

S medicinske točke gledišta, vrlo vjerojatni scenarij ubojstva, prema Eisenmengeru, su:
-iz dva različita oružja prvo je pucano na Stjepana Đurekovića (pogoci u ruku)
-Đureković je pokušao pobjeći i dok je bježao pogođen je daljnjim mecima u leđa
-Stjepan Đureković pada na pod – moguće je da je pao na pod zbog rana od vatrenog oružja ali i zbog udarca ili udaraca nekim drvenim predmetom s bridovima.
-nakon pada na pod, Stjepan Đureković je udaren najmanje 6, a vjerojatno i puno više puta, oštrim predmetom po glavi. Vjerojatno je i pucano na njega dok je ležao na podu.

Tijkom iskaza svjedoka Eisenmengera pregledavane su na stolu za kojim sjedi sudsko vijeće slike s autopsije, te lubanju Stjepana Đurekovića.

Fotografije s autopsije izuzetno su uznemirujuće i svjedoče o silini napada i ozljeda nanesenih vatrenim i hladnim oružjem.

Nakon Eisenmengera svjedočili su policijski službenici Peter Schottenheim, Friedrich Haf, Josef Illing, Heinrich Frank i Willi Ressel.

Policajac Schottenheim bio je dio patrole koja je prva došla na mjesto zločina i osiguravala mjesto ubojstva do dolaska kriminalističkih istražitelja.

Nakon svjedočenja policajca Schottenheima, sudac Dauster pročitao je članak iz novina Bild am Sonntag iz prosinca 1982. godine u kojem Stjepan Đureković govori o svojoj knjizi “Ja, Josip Broz Tito” kao uvod u ispitivanje daljnjih svjedoka.

Umirovljeni policajac Haf sjeća se da ga je 25. siječnja 1983. godine nazvao pukovnik Philips iz BND-a (Bundesnachricthen Dienst, njemačka obavještajna služba) i obavijestio da je Stjepan Đureković “bivši suradnik BND-a”.

Pukovnik Philips bio je BND-ova kontakt-osoba s policijskim Odjelom za zaštitu države. U trenutku tog poziva, Đureković nije više ni na kakav način bio povezan s BND-om i Philips ga je obavijestio da je Đureković u opasnosti jer je objavljen novinski članak u novinama Bild am Sonntag. Haf je o tome sastavio službenu bilješku i tu informaciju proslijedio nadležnom policijskom odjelu.

Bivši policajac Iling je naveo da mu je pukovnik Philips rekao da je Stjepan Đureković radio za BND i da je objavom svojih knjiga naljutio jugoslavenske tajne službe. Iling je rekao da mu je samo poznato da je postojala neka vrsta suradnje između Stjepana Đurekovića i BND-a ali nisu mu poznati bilo kakvi detalji, uključivo ni kada je ta suradnja započela, kada je završila i kako se odvijala.

Svjedok je, zajedno sa svojim kolegom Reuterom, jednom susreo Stjepana Đurekovića u Wolfrathausenu i imao je dojam da se Đureković prepao jer je stekao dojam da su njih dvojica iz Jugoslavije s obzirom da obojica fizički sliče više mediteranskom nego njemačkom tipu.

Policajac Frank nije se mogao sjetiti cijelog događaja, čak ni nakon čitanja službene bilješke.

Ressel, umirovljeni policajac u Odjelu za zaštitu države Kriminalističke policije posvjedočio je da je Stjepan Đureković odbio policijsku zaštitu jer je smatrao da je cijeli događaj oko lažne razglednice s Bleiburga nakon promjene stana zbog sumnje u praćenje, završen.

Ročište je završeno čitanjem nekoliko podnesaka obrane s prijedlozima dokaza u vezi svjedoka Sindičića.

M.M.