Fra Jozo Grbeš, kustos franjevačke kustoije za Ameriku i Kanadu, ocjenio je kako je tadašnja hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović bila ključna karika u lancu koja je pomogla da pokojni Zvonko Bušić ugleda slobodu.

U trenucima kad je Ivo Josipović, zbog potreba vlastite predsjedničke kampanje i pokušaja diskreditiranja svoje protukandidatkinje, iz SAD-a povukao veleposlanika Joška Para, hrvatske su medije obasula pitanja Dragice Ramljak, da bi se na koncu ispostavilo kako je kreator tih pitanja nekadašnji Josipovićev savjetnik koji je, zbog tzv. regionalnog pristupa srbijanskih, dugo opstruirao ulazak Hrvatske u EU.

Upravo zbog ove i sličnih medijskih podvala koje dolaze iz Josipovićevog izbornog stožera, kao i različitih trabanata koji ga prate, u javnost se nije uspjela probiti vijest kako je Kolinda Grabar Kitarović bila ključna osoba u oslobađanju pokojnog Zvonka Bušića.

Po pitanju oslobađanja sad već pokojnog Zvonka Bušića iz američkog zatvora, kao što je poznato, nije se ništa činilo od 2000. godine i dolaska SDP-a na vlast.

-Hrvatska politika posljednjih desetak godina nije učinila ništa. Predsjednik države i Vlade činili su upravo suprotno. Bili su aktivno protiv - opisao je u razgovoru za Glas Koncila fra Jozo Grbeš, kustos franjevačke kustoije za Ameriku i Kanadu

Bivšu hrvatsku veleposlanicu u SAD-u Kolindu Grabar Kitarović označio je kao ključnu kariku u lancu koja je pomogla da pokojni Zvonko Bušić ugleda slobodu.

-Jedina svijetla točka u tom hrvatskom političkom jadu bila je tadašnja veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović. Za njega je učinila puno. Ponijela se kao žena koja voli istinu i hrvatskoga čovjeka, pa tako i ondašnjega uznika Zvonka Bušića. Svi prije nje bijahu vođeni interesima nekih drugih. Stvarno bijahu mali ljudi koji ništa ne razumješe. Vrijeme ih je pregazilo prije nego što su »odradili« svoje zadaće - kazao je Grbeš koji je ujedno autor znamenitog pisma posvećenog Zvonki u prigodi njegove smrti.

Svoj osobni odnos sa Zvonkom smatra velikim darom.

-Prije sveg bila mi je čast i dar Zvonka zvati prijateljem. Susret s njim bitno je dotaknuo moja razmišljanja i samu dušu. Upoznali smo se u zatvoru. Ja svećenik, on zatvorenik s brojem 03941-158 i 30 godina robije iza sebe. Tko ne bi poželio s takvim čovjek koji je nakon toliko godina ostao lucidan i svjež, zanosan i inspirativan, sjesti za stol i razgovarati? U Hrvatskoj nije bilo sluha za tu jedinstvenu priču koja je poput grčkih tragičara i svjetskih klasika nudila svoju mudrost. O čemu govorim vidljivo je i u tek izišloj autobiografiji »Zdravo oko« - zaključio je fra Jozo Grbeš.

 

R. Horvat