Svjedočenje Bože Vukušića u procesu protiv pripadnika jugoslavenskih tajnih službi Zdravka Mustača i Josipa Perkovića nastavljeno je u srijedu poslijepodne svjedočenjem o spoznajama svjedoka o umiješanosti optuženih u ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Vukušić je, kako je objasnio sudskom vijeću na čelu sa sucem Manfredom Dausterom, spoznaje o slučaju Đureković, osim iz dokumenata, između ostalog stekao i kroz razgovore s bivšim djelatnicima jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Dragoljubom Krnićem, Ivanom Čurkom i Ilijom Stanićem koji su, prema vlastitim navodima, surađivali s Josipom Perkovićem.

Na pitanje suca Daustera kako je u svojim istraživanjima došao do Zdravka Mustača, Vukušić je rekao da ga je na to naveo razgovor s agentom SDS-a Ilijom Stanićem.

"U razgovorima o ubojstvu emigranta Rukavine u Muenchenu 1968. Stanić je rekao: Zašto ne pitate Mustača? To je, kako je rekao Stanić, bilo prvo ubojstvo u koje je Mustač bio umiješan. I tako sam došao do spoznaja da je i Mustač umiješan u Udbina ubojstva", rekao je Vukušić.

Kroz uvide u dokumente i kroz razgovore sa svjedocima Vukušić je također došao do zaključka na koji način su Perković i Mustač bili umiješani u ubojstvo Stjepana Đurekovića.

"Perkovićeva uloga je bila iskoristiti doušnike i pripremati ubojstva. Mustač je bio njegov šef. Bez njegove dozvole se ništa nije moglo dogoditi", rekao je Vukušić.

Na pitanje suca Daustera o saznanjima o izvršiteljima ubojstva Vukušić je rekao da tu informaciju ima od bivšeg djelatnika SDS-a Ivana Lasića Gorankića kojeg je ispitivao početkom devedesetih godina.

"O ubojicama Đurekovića sam saznao od Lasića. Koji mi je rekao da su bile tri osobe", rekao je Vukušić.

Za Sindičićeve aktivnosti doznao od Blagoja Zelića

Nakon toga je sudac Dauster od svjedoka htio znati kada je i od koga doznao za Vinka Sindičića, također bivšeg djelatnika SDS-a i jednog od krunskih svjedoka u procesu u kojem je 2008. Krunoslav Prates osuđen zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

"Prvi put sam o Vinku Sindičiću saznao od Blagoja Zelića iz SDS-a Split, kojeg je on spomenuo kao nekoga tko je, kao i Luka Sekula, bio nazočan ubojstvu Brune Bušića u Parizu", rekao je Vukušić.

Nakon toga je sudsko vijeće od Vukušića htjelo saznati više o navodnim paralelnim obavještajnim strukturama u bivšoj Jugoslaviji, o "tajnoj službi unutar tajne službe" o kojoj je na suđenju Pratesu svjedočio Sindičić i tvrdnji koju je obrana do sada medijski višestruko osporavala.

"Da su iznad SDS-a postojale više strukture je nedvojbeno. O tome smo nedavno pronašli i podatke u slovenskim arhivama. Postojala je neslužbena struktura koja je kontrolirala rad tajnih službi, ne samo SDS-a nego i vojnih službi", rekao je Vukušić.

O tim strukturama je Vukušić razgovarao i sa Zdravkom Tomcem, koji mu je potvrdio postojanje takvih struktura.

Nakon toga je Vukušić odgovarao na pitanja sudskog vijeća vezana uz njegove dotadašnje izjave u procesu i povezivanje tih izjava i tvrdnji s dokumentacijom koju je podnio sudu.

Današnje ročište je prekinuto zbog toga što se svjedok nije osjećao dobro i bit će nastavljeno 26. siječnja, kada bi video-linkom iz Splita trebao svjedočiti i Petar Gudelj, bivši djelatnik SDS-a. Vukušiću se svojevremeno sudilo zbog toga jer je navodno 1991. oteo Gudelja kako bi ga ispitivao, ali je proces 2011. završen oslobađajućom presudom.

Siniša Pavlović: Danas je napravljen izvrstan korak u pravom smjeru

Siniša Pavlović, odvjetnik sutužiteljice u procesu Gizele Đureković, pozitivno je nakon današnjeg ročišta ocijenio dosadašnje Vukušićevo svjedočenje i izrazio zadovoljstvo jer je prekinuto "besmisleno ispitivanje" svjedoka od odvjetnika obrane.

"Konačno su završeni ovi besmisleni pokušaji diskreditacije koji ne samo da nisu uspjeli nego su stvarno bili u pojedinim trenucima smiješni. Izgleda da je taktika bila da se oduzme vrijeme da se ne bi čulo ono važno. Konačno je Vukušiću bilo dopušteno da govori o onome zbog čega je i došao govoriti, da predstavi dokumente, da pokaže što je pronašao i što zna. I iz ovog što smo mogli čuti i iz dokumenata koji su nam predstavljeni se vidi da Vukušić zna mnogo ne samo o ubojstvu Đurekovića, nego i mnogih drugih Hrvata u emigraciji. Danas je napravljen izvrstan korak u pravom smjeru i to će se produbiti i na sljedećem ročištu", rekao je Pavlović.

Nobilo: Svjedok nije predočio ništa što bi moglo kompromitirati optuženike

Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo smatra kako svjedok optužbe Bože Vukušić danas nije predočio ništa što bi moglo kompromitirati optuženike.

"Nedvojbeno je da Bože Vukušić nema nikakvih vlastitih saznanja nego da pokušava interpretirati određene dokaze, tj. dokumente i izjave svjedoka na način na koji on misli da je opravdano. Mi ćemo ga u nastavku suđenja suočiti s izvornim iskazima Ivana Lasića i vidjet će se da Lasić nije rekao ono što Vukušić tvrdi da je rekao", kazao je Nobilo.

On se osvrnuo i na danas predstavljene materijale koje je sudu pokazao Vukušić vezane uz akciju KOS-a.

"Mi smo danas zatvorili cijeli jedan krug i utvrdili kako je sve počelo. Počelo je tako da je KOS tj. njihovi agenti, koji su se protivili Perkovićevoj hrvatskoj liniji koji je cijeli republički SDS preveo na Tuđmanovu stranu, po zadatku napisali nešto što bi medijski moglo diskvalificirati Josipa Perkovića. Tu u tom materijalu koji je poslužio isključivo za medijsku diskvalifikaciju Perkovića, po prvi put se spominje i čitava priča o ključu i Pratesu i koja je kratko nakon toga i objavljena u beogradskim medijima, sve u sklopu ratne propagande protiv Hrvatske. I upravo su ti napisi poslužili da se pokrene cijeli proces protiv Pratesa", zaključio je Nobilo koji je u to vrijeme, 1991. godine, obnašao dužnost državnog tužitelja.

I predstavnici obrane i optužbe smatraju da za Vukušićevo svjedočenje neće biti dovoljan samo jedan dan te pretpostavljaju da će se njegovo svjedočenje produžiti i na 27. siječnja.

 

M.M.