Svjedočenjem Bože Vukušića, bivšeg aktivista hrvatske političke emigracije, danas je u Muenchenu nastavljen sudski proces protiv bivših pripadnika jugoslavenskih i tajnih službi Zdravka Mustača i Josipa Perkovića.

Vukušić je svjedočio o istrazi koja je od 2000. do 2009. vođena protiv njega u Splitu, te o traženju predsjednika Ive Josipovića da ga procesuiraju. Vukušić je ipak na kraju tog sudskog procesa oslobođen, a protiv njega su svjedočili i Mustač i Perković, čiji je sin Saša bio glavni Josipovićev savjetnik na Pantovčaku.

Vukušić je svjedočio je i o otmici dvaju agenata Udbe 1991/92. godine.

"Jesu li u ratu u Hrvatskoj bile emigrantske bande koje su birale svoje ciljeve?", pitao je sudac Dauster, na što mu je Vukušić odgovorio da to nisu bili politički emigranti.

Sud je ispitivao i o otmici Blagoja Zelića i Petra Gudelja, a Vukušić je govorio i o povezanosti Mustača i Perkovića s Udbom u Beogradu te njihovim kontaktima sa Stankom Čolakom.

Tijekom današnjeg suđenja, predao je sudu niz spisa, audio i video kasete sa snimkama razgovora s pripadnicima Udbe, koje je Vukušić intervjuirao o ubojstvima, a tražio je od suda da ih presnimi i vrati. Vukušić je predao i anonimno pismo s kojim je dobio još svježih dokumenata iz afere Labrador.

Sudac Manfred Dauster produžio je ispitivanje Bože Vukušića za kraj veljače, te najavio još tri dana u kojima će iskaz davati Vukušić.

Videolinkom iz Splita trebao bi svjedočiti i Petar Gudelj, bivši djelatnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS).

Podsjetimo, Vukušić je na svjedočenju 14. siječnja govorio o tome kako je kao djelatnik hrvatskih obavještajnih službi do slučaja Đureković došao putem dokumenata te kroz razgovore s bivšim djelatnicima SDS-a.

Perkovićeva uloga je bila iskoristiti doušnike i pripremati ubojstva, a Mustač mu je bio šef, rekao je tom prigodom Vukušić.

 

M.M.