Sa spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a u Splitu uklonjen je natpis "Za dom spremni", potvrdila je splitska policija.

Prema neslužbenim informacijama uklanjanje natpisa u noći sa srijede na četvrtak učinili su pripadnici interventne policije MUP-a.

U policiji međutim nisu željeli komentirati tu informaciju.

-Neprimjereni natpis sinoć kasno je uklonjen - kratko je rekla Hini glasnogovornica splitsko-dalmatinske policije Antonela Lolić.

Osobe koje žive u blizini posvjedočile su novinarima da je u srijedu navečer policija dlijetima uklonila natpis. 

Kameni spomenik 46-orici poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a imao je na gornjem dijelu unutar pletera natpis HOS iznad grba, a ispod grba je pisalo "IX bojna".

Krajem prošlog tjedna je uočeno da umjesto "IX bojna" piše "Za dom spremni", a gradski vijećnik Luka Podrug (HČSP) sam je izvijestio medije kako je on inicijator te izmjene i to zato da bi na spomeniku bio, kako je dogovoreno na Gradskom vijeću, znak IX bojne.

 Na pitanje je li policija pozvala na informativni razgovor nekoga u vezi s izmjenom na spomeniku, glasnogovornica Policijske uprave Antonela Lolić je, pozivajući na zakonsku zabranu, odbila bilo što reći.

Prema neslužbenoj informaciji, policija je Luku Podruga pozvala na obavijesni razgovor, no on je u četvrtak ujutro bio nedostupan za novinare.

SDP-ov gradonačelnik Splita Ivo Baldasar za Slobodnu Dalamciju je rekao da ne zna tko je uklonio natpis.

-Jedino što sam čuo je to da je na mjestu gdje se nalazi spomenik bila interventna policija PU SD. Ne znam tko je uklonio natpis, nisam bio u kontaktu sa policijom. Ja sam mislio da će se ova situacija riješiti mirni putem i da će se spomenik vratiti u prvobitno stanje bez natpisa 'Za dom spremni', a da za to neće biti potrebna policija - kazao je Baldasar.

Spomenik pripadnicima IX. bojne HOS-a "Vitez Rafael Boban" koji su poginuli u Domovinskom ratu svečano je bio otkriven u svibnju 2014. u Ulici Ruđera Boškovića. Četiri mjeseca nakon postavljanja i svečanog otvorenja netko ga je zalio crvenom bojom, a počinitelja policija još uvijek nije našla.

 

M.M.