Odvjetnik Luka Mišetić podsjetio je danas na svome facebook profilu na različite standarde koje otvoreno pokazuju tzv. zagovornici ljudskih prava.

Povod za podsjećanje bila je fotografija Zorana Pusića i Eugena Jakovčića pored biste Josipa Broza Tita.

-Gospoda na ovoj slici zatražili su 2010 godine preimenovanje Avenije Gojka Šuška u zagrebačkoj Dubravi radi navodne "Šuškove zaštite osoba koje su počinile zločine i prikrivanja istih" - napisao je Mišetić uz fotografiju Zorana Pusića i Eugena Jakovčića, koji su vrlo teško podnijeli oslobađajuću presudu genarala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Međutim, fotografirajući se pored biste Josipa Broza spomenuti dvojac šalje poruku kako svi zločini i svi zločinci za Pusića i Jakovčića nisu isti. Upravo na to ukazuje i odvjetnik Mišetić na svome facebook statusu.

-Istovremeno se slikaju sa bistom čovjeka koji je bez sumnje odgovoran za brojne zločine, od Bleiburga i Jazovke, do uništenja njemačke manjine u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata (moglo bi se koristiti i termin "genocid" protiv njemačke manjine). Nije im problem što je Tito počinio zločine i "zaštitio osobe koje su počinile zločine i prikrivanje istih." Možda će gospoda jednog dana shvatiti da sami dovode u pitanje svoju objektivnost upravo jer, umjesto objektivnog pristupa svim zločinima i svim žrtvama (i svim povijesnim državnim dužnosnicima), primjenjuju dvostruke standarde koji se temelje na vlastitim (lijevim) političkim predrasudama - zaključio je Mišetić.

Zanimljivo je da se ovih dana u javnosti pojavio i iznimno zanimljiv dokument Ministarstva vanjskih poslova s potpisom Vesne Pusić, datiran 09. prosinca 2014. godine.

Sudeći prema ovom dokumentu, Jakovčićeva i Teršelićkina Documenta iz proračunskih sredstava Ministarstva vanjskih poslova donirana je s 248.992, 80 kuna, Zelićev GONG s 250.000 kuna, B.a.b.e. s 243.921, 84 kune te Centar za mirovne studije s 250.000 kuna.

Poznavatelji situacije u Ministarstvu vanjskih poslova skloni su vjerovanju da je upravo ovim transakcijama plaćena potpora ovih udruga predsjedničkom kandidatu ljevice Ivi Josipoviću.

 

R.Horvat