Prema najnovijem istraživanju o rejtingu političara koje je za direktno.hr provela agencija za istraživanje javnog mnijenja 2x1 komunikacije, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozitivniji je od predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, i to za više od 12 posto.

Da je Karamarko pozitivniji, smatra 35,80 posto od ukupno 3000 ispitanika. Milanovića pozitivnijim smatra 23,10 posto građana. Neodlučnih je 21,60, a da niti jedan nije pozitivan smatra 19,50 ispitanih.

Ovakvi rezultati u suprotnosti su s podacima koje vladajuća garnitura i zagovornici Josipovićevog trećeg puta sustavno plasiraju u medije.

Naglasak u komunikacijskoj strategiji pokušava se staviti na personalizaciju lidera oporbe i SDP-a, odnosno na odnos Karamarka i Milanovića, umjesto na raspravu o gospodarskim mjerama, koju kontinuirano potencira šef HDZ-a, dok ju vladajući, istovremeno, izbjegavaju i pribjegavaju strategiji zastrašivanja birača HDZ-om i Tomislavom Karamarkom.

Dovoljno je samo prisjetiti se Milanovićevih formulacija „Idemo, karte na stol“, „On i ja na čistini“, „Ili mi ili oni“.

Međutim, analizirajući rezultat ankete 2x1 komunikacije, jasno je kako je Karamarkova komunikacijska strategija u kojoj se naglasak stavlja na gospodarski program, a ne na personalnost, znatno učinkovitija.

 

R.H.