Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu zbog suradnje u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića nastavljeno je u četvrtak svjedočenjem Stjepana Meseka.

  Mesek je trebao svjedočiti o ubojstvima u hrvatskim emigrantskim krugovima, no on je opovrgnuo suradnju s nekadašnjom Službom državne sigurnosti (SDS). Pozvan je jer je svjedok Bože Vukušić, koji je već svjedočio u ovom procesu, za Meseka tvrdio da je radio kao suradnik SDS-a pod pseudonimom "Karlo".

Mesek je negirao da se ikada susreo s Vukušićem i da je ikada radio za SDS, a izjavio je i kako ne poznaje optužene Perkovića i Mustača.

"To je čista izmišljotina", rekao je Mesek, koji je međutim priznao da je poznavao Krunoslava Pratesa, koji je kao suradnik SDS-a i suradnik u ubojstvu Đurekovića već osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2008.

Mesek je isto tako posvjedočio da je poznavao Đuru Zagajskog, emigrantskog aktivistu koji je 1982. ubijen, a kako se pretpostavlja ubili su ga pripadnici SDS-a, kao i Luku Kraljevića, na kojeg je izvršen atentat.

Tijekom daljnjeg ispitivanja se ispostavilo da je svjedok ipak bio dublje upleten u djelovanje hrvatske emigracije, nego što je to na početku svjedočenja tvrdio. Tako je čak jednom prilikom bio uhićen u Švicarskoj s propagandnim materijalom organizacije Hrvatski državotvorni pokret (HDP).

Svjedok je na početku objasnio kako je došao u Njemačku 1980., gdje je zatražio politički azil, alije rekao da se nikada nije bavio politikom, niti djelatnošću za Službu državne sigurnosti (SDS).

Na pitanje suda kako objašnjava glasine po kojima je pod više tajnih imena radio kao suradnik SDS-a, Mesek je utvrdio da je to plod namještaljki u emigrantskim krugovima.

"Uoči rata u Hrvatskoj u Njemačkoj je svatko svakog optuživao da je špijun i da je radio za Udbu", rekao je Mesek.

Odvjetnik sutužiteljice u procesu, udovice Stjepana Đurekovića Gizele, Siniša Pavlović ispitivao je svjedoka o njegovoj navodnoj progonjenosti kao političkog aktiviste u Jugoslaviji.

Pavlović je sudu objasnio kako je svjedokova priča, zbog brojnih vremenskih i činjeničnih nelogičnosti, neuvjerljiva.

Odvjetnik Pavlović je za Hinu nakon svjedočenja izjavio kako postoje dokazi da je Mesek poslan početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća u Njemačku kako bi se za SDS infiltrirao u emigrantske krugove.

"Meseka se sumnjiči i da je sudjelovao u ubojstvu emigrantskog aktiviste Đure Zagajskog, a nosio je i dva kodna imena, što je bio slučaj samo kod najvažnijih agenata", rekao je Pavlović.

Sudac Manfred Dauster je na samom početku svjedočenja svjedoka upozorio da bi njegovo svjedočenje moglo naškoditi njemu samom i da bi svjedočenje moglo kao posljedicu imati otvaranje kaznenog postupka protiv njega u Njemačkoj.

Prvotno je danas trebao svjedočiti bivši visoki dužnosnik INA-e Vanja Špiljak, ali je njegovo svjedočenje odgođeno jer je njegov odvjetnik bio spriječen. U optužnici Perkoviću i Mustaču se navodi da je Đureković, koji je prije svog odlaska u Njemačku obnašao visoke funkcije u INA-i, ubijen kako ne bi kompromitirao Vanju Špiljka, sina tada visokorangiranog jugoslavenskog političara koji je navodno bio upleten u financijske pronevjere unutar INA-e u kojoj je također radio.

Suđenje se nastavlja poslijepodne svjedočenjem Damira Kosa, suca Vrhovnog suda RH koji je sudjelovao u procesu bivšem agentu SDS-a Vinku Sindičiću zbog ubojstva Brune Bušića 1999. i Renata Miličević, sutkinja Županijskog suca koja bi trebala biti ispitana u svezi sa svjedočenjem Zdravka Mustača koji je video linkom svjedočio u procesu protiv Krunoslava Pratesa 2008.

M.M.