Jedan od nekadašnjih čelnih ljudi INA-e Vanja Špiljak nije se, unatoč najavama suda, u četvrtak pojavio pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu, gdje je trebao svjedočiti u procesu protiv bivših pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koje se sumnjiči za suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića.

"Vanja Špiljak je danas spriječen, jer je spriječen njegov minhenski odvjetnik", rekao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster. Novi termin za svjedočenje Vanje Špiljka još nije priopćen.

Tijekom suđenja Krunoslavu Pratesu, koji je 2008. osuđen za sudjelovanje u ubojstvu Đurekovića, i tijekom ovog suđenja Mustaču i Perkoviću, državno odvjetništvo u više je navrata spominjalo da je glavni motiv Đurekovićeva ubojstva njegovo saznanje o navodnoj upletenosti Vanje Špiljka u financijske malverzacije u naftnoj kompaniji početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

U optužnici Perkoviću i Mustaču se navodi da je Đureković, koji je prije svog odlaska u Njemačku obnašao visoke dužnosti u INA-i, ubijen kako ne bi kompromitirao Vanju Špiljka, sina tada visokorangiranog jugoslavenskog političara Mike Špiljka, koji je strahovao da bi javna saznanja o upletenosti njegovog sina Vanje u privredni kriminal naškodila njegovoj kandidaturi za predsjednika predsjedništva SFRJ.

Suđenje se nastavilo svjedočenjem emigranta Stjepana Meseka koji je navodno radio za jugoslavensku Službu državne sigurnosti (SDS).

Odvjetnik Pavlović je za Hinu nakon svjedočenja izjavio kako postoje dokazi da je Mesek poslan početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća u Njemačku kako bi se za SDS infiltrirao u emigrantske krugove.

"Meseka se sumnjiči i da je sudjelovao u ubojstvu emigrantskog aktivista Đure Zagajskog, a nosio je i dva kodna imena, što je bio slučaj samo kod najvažnijih agenata", rekao je Pavlović.

 

M.M.