Documenta i Srpsko narodno vijeće upozorili su u srijedu, na godišnjicu proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovca, da vlast zanemaruje preživjele zatočenike ustaških logora kojima se zbog zakonskih izmjena od 2014. prestala isplaćivati opskrbnina.

 

"Na današnji dan upozoravamo na sustavnu nebrigu prema onima koji su preživjeli logor i prema samoj ustanovi Jasenovac", rekla je na konferenciji za novinare predstavnica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič.

Upozorila je da su žrtve koje su preživjele torture logora postale žrtvama zakonskih izmjena koje su na snazi od 1. siječnja prošle godine, jer su se iznenada našli bez zajamčenih sredstava. Objasnila je da se izmjenom zakona od bivših logoraša očekivalo da samostalno riješe svoj status, ali mnogi nisu tražili minimalnu naknadu jer je to povezano sa zabilježbom na imovinu.

Documenta nema podatak koliko je ljudi ostalo bez opskrbnine koju je 2013. godine primalo 807 osoba, od čega 201 civilni invalid Drugog svjetskog rata i 91 partizanski ratni vojni invalid. Teršelič kaže da položaj logoraša i invalida Drugog svjetskog rata nije bio odgovarajuće riješen u bivšoj Jugoslaviji, a u samostalnoj Hrvatskoj se pogoršao.

Predstavnik Srpskoga narodnog vijeća Dragan Markovina ustvrdio je kako je riječ o tragičnim zakonskim rješenjima, koja se nisu dogodila slučajno već su posljedica Vladine ideološke poruke.

"Tužno je kako se vlast odnosi prema preživjelim zatočenicima, posebice jer se radi o socijaldemokratskoj Vladi koja bi trebala baštiniti vrijednosti antifašizma", kaže Markovina.

Taj odnos je jednako ciničan kao i nakana da se "proizvede" funkcija savjetnice predsjednice za holokaust, smatra Markovina koji drži da ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić prihvaćanjem te funkcije šalje lošu poruku.

Biti savjetnicom za stradanje samo jedne skupine, tj. Židova, s pozicije ravnateljice Spomen-područja nije primjereno i riječ je o revizionističkoj odluci, kaže Markovina dodajući kako u hrvatskom društvu ne postoji dovoljna svijest da su u Jasenovcu primarno stradali Srbi.

 

M.M.