Nekadašnji član Komisije za istraživanje komunističkih zločina Vice Vukojević na današnjem je ročištu na münchenskom suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču  zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića  govorio o podacima Komisije ali i odgovornosti komunističke partije, javlja HRT.

“Udba je ubila 69 političkih emigranata, neki su oteti i nestali”, rekao je Vukojević te dodao kako je o tome 1993. podnio izvješće tadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu

Potvrdio je kako je glavnu ulogu o likvidacijama imao Savez komunista Jugoslavije. Udba je izvršavala naredbe komunističke partije, naglasio je Vukojević. Opisao je sucu Dausteru tijek postupka od naredbe do izvršenja ubojstava hrvatskih emigranata.

Govoreći konkretno o Đurekovićevu ubojstvu rekao je kako je vrhovni operativac Stanko Čolak naredio Perkoviću da nabavi ključ Đurekovićeve tiskare: ” … i tako je počelo”, izjavio je svjedok.

Izlagao je tehnologiju ubijanja političkih emigranata te rekao  kako je Mika Špiljak mogao narediti ubojstvo Đurekovića.

“Na televiziji je javno govorio kako je ubio pozornika u drugom svjetskom ratu”, rekao je Vukojević i dodao: “Franjo Vugrinec rekao je kako je Špiljak vikao na Mustača pokazujući mu neke knjige. Tada je počelo”.

Rekao je kako je u Udbi Đurekovićeve papire obrađivao Goran Ljubičić. Vukojević je rekao sucu kako je mnogo saznanja došlo iz tajnih dokumenata iz slovenskog arhiva, a govorio je i o istrazi ubojstvu Brune Bušića.

 

M.M.