U Muenchenu je nastavljeno suđenje bivšim jugoslavenskim obavještajcima - Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, osumnjičenima za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića.

Svoje svjedočenje danas je nastavio Vice Vukojević. Rekao je kako su mu Ivica Jurić i Josip Perković dali lažne informacije o istrazi ubojstva Brune Bušića.

Svjedočio je kako je istraživao Udbina ubojstva hrvatskih političkih emigranata u inozemstvu, a nekoliko je puta je sucima naglasio kako je naloge za istraživanje toga djela povijesti davao tadašnji šef HIS-a Miroslav Tuđman, javlja HRT.

Suci su slušali kako je Sabor obilježavao žrtve bleiburške tragedije, svjedok je govorio o izvješću vijeća za utvrđivanje žrtava rata i poraća Saboru, o izdvojenom mišljenju Slavka Goldsteina, o tisuću jama i grobnica nastalih nakon 2. svj. rata za koje je u izvješću prozvan Josip Broz Tito.

Komisija je ukinuta na prijedlog liberala u Saboru, rekao je Vukojević i objasnio sucima kako je komisija spominjala 262.000 imena, a broj žrtava utvrdila je na 70.000.

Je li hrvatsko pravosuđe iskoristilo to izvješće, pitao je sudac Dauster.

Nitko ništa nije poduzeo jer je cijeli sustav pravosuđa bio u rukama bivše komunističke vlasti, rekao je Vukojević.

-Izvješće su imali Herceg, Šušak, Jarnjak, Granić, Šarinić, Olujić, nitko nije reagirao, rekao je svjedok navodeći primjer istočne Njemačke gdje su suci iz doba komunizma razriješeni ili stavljani na kušnju.

 

M.M.