Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović neće nazočiti Svečanoj akademiji prigodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom koja se u subotu održava u KD Vatroslav Lisinski, potvrđeno je iz njezinog Ureda koji je o tome izvijestio organizatora akademije, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA).

Rečeno je to u petak Hini nakon što je potpredsjednik SABA-e Ivan Fumić u medijima izjavio da im predsjednica Republike nije odgovorila na poziv da dođe na Svečanu akademiju.

Ured predsjednice opovrgava te tvrdnje ističući da je organizatoru akademije jučer odgovorio pismom u kojem stoji kako su, nakon što su organizatori Svečane akademije odbili pokroviteljstvo Predsjednice Republike nad navedenim događajem, u predstojećim danima isplanirane druge aktivnosti povodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Grabar-Kitarović tako je jučer nazočila svečanosti obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Gdanjsku, a danas nazoči programu obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizom u Pazinu.

U pismu predsjedniku SABA-e Franji Habulinu, ravnatelj Savjetničkog vijeća predsjednice Vito Turšić u ime predsjednice Republike još jednom izražava žaljenje zbog odluke SABA-e da odbije njezino pokroviteljstvo nad svečanom akademijom.

 

M.M.