Jednom sam napisao kako Karamarko svojom elokventnošću možda nije Ciceron, ali i ono malo što kaže ima smisla. Jedna od takvih izjava svakako je i ona na Bleiburškom polju kada je pozvao SDP da se konačno odrekne zločinca Josipa Broza.

Zašto je bitno da je predsjednik HDZ-a izrekao takvu rečenicu? Do sada su uvijek SDP-ovci jahali na paradigmi kako je u Hrvatskoj na djelu puzajuća fašizacija, pozivali desnicu da se odrekne nasljeđa NDH (iako se danas na nju nitko ni ne poziva), čak pozivali i HDZ da se odreknu „mračnih devedesetih“ i utemeljitelja svoje stranke.

Jasno je da takve insinuacije i manipulacije od strane ljevičara i lijevih medija nemaju nikakvog utemeljenja. Ne može se netko odreći nečega što ni ne zastupa. S druge strane, ne može se HDZ odreći svog utemeljitelja jer bi se pri tom odrekao i samoga sebe. O takozvanoj fašizaciji društva uopće je infantilno i govoriti.

Znam da će puno ljudi u Hrvatskoj reći kako se konačno treba prestati baviti poviješću u dnevno – političke svrhe. I ja dijelim to mišljenje. Ipak, ne možemo ostati gluhi na povijesno opasne teze kako je jedan komunistički krvnik bio samo vojskovođa i pobjednik u velikom ratu, a da pri tom potpuno zanemarimo njegovu krvavu ostavštinu. Preko 960 grobišta u Hrvatskoj i Sloveniji još i danas nije povijesno valorizirano, a da se politika ne umiješa u davno preorane kosti. Deseci vojničkih groblja s kostima palih vojnika, nevažno čijih vojsci, preorani su u ljeto 1945. kao da nisu ni postojali. Ni mrtvi nisu imali mira pred barbarskim komunizmom.

U raznim jamama, rudarskim oknima, tenkovskim jarcima leže desetine tisuća kostiju nevino pobijenih jer je tako nalagala komunistička revolucija. Današnji povjesničari, kojima je povijest samo sredstvo ideologije, reći će kako su to bili izolirani slučajevi zločina iz osvete. Srećom, dokumenti ih demantiraju. Sva nedjela i zločini učinjeni poslije rata imali su logističku pripremu, pripremani jasnom hijerarhijom s vrha. Neupitno je i vrlo činjenično točno kako je sve likvidacije zapovjedio osobno Josip Broz, ne kao osvetu nad pobjednicima, već zato da bi Jugoslavija mogla živjeti, prema riječima Milovana Đilasa. Kompletna pismohrana i izvori o naredbodavcima može se naći u knjizi povjesničara Josipa Jurčevića, Bleiburg – Jugoslavenski poratni zločini nad Hrvatima, Zagreb, Dokumentacijsko informacijsko središte – DIS; Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran; Hrvatsko društvo političkih zatvorenika, 2005.

U jednom drugom tekstu napisao sam kako ustaše i partizani svoj mir konačno moraju pronaći u hladovini povijesti. I to će se doista dogoditi tek onda kad snage projugoslavenske ljevice shvate kako nema niti jednog dobrog razloga da zločince skrivaju pod šinjel antifašizma.

Tuđman nije mogao pozvati Račana da se odrekne Tita jer je i sam bio Titov general i partizan. Toga se štovatelji predsjednika Tuđmana ne moraju ni stidjeti niti to skrivati. Tuđman je bio kompleksna ličnost, osoba u jednom dijelu povijesti kada je Hrvatsku, zajedničkim snagama trebalo obraniti od nove zvijezde petokrake i kokarde. Međutim, Tuđman je otvorio put ka istraživanju komunističkih gubilišta i dao zeleno svjetlo za osnivanje Komisije za istraživanje ratnih i poratnih žrtava. Tu komisiju ukinula je Račanova administracija, a kasnije osnovan Ured za žrtve komunizma, Milanovićeva administracija degradirala je u zapećak Ministarstva branitelja.

Svi su dosadašnji predsjednici HDZ-a deklarativno osuđivali Titove zločine i tu i tamo ga nazivali zločincem. Karamarko je vizionarski prepoznao glavnu opasnost koja se kosi s hrvatskom budućnošću. Vi, slijednici Komunističke partije, koja je nanijela hrvatskom narodu toliko zla, odreknite se tog zla i postanite istinski socijaldemokrati po uzoru na njemačke. Odrecite se svakog totalitarizma, odrecite se zločinca Josipa Broza kako i vaša djeca ne bi morali voditi ovakve polemike.

Samo neopterećeni prošlošću, s punom istinom i osudom svakog zločina i zločinačkog sustava moći ćemo svoju djecu pogledati u oči i podizati ih za budućnost. Stoga, prepustimo povjesničarima njihov posao, a mi se okrenimo zajedničkim snagama ka budućnosti. Ne sa revolucionarnim pokličima „mi ili oni“, „naši i vaši“, „no pasaran“. Već istinskim vrijednostima domoljublja, odgovornosti i zajedništva. Tek tada će nam biti bolje u svakom pogledu.

 

Tomislav Stipić

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.