Organizacija The Simon Wiesenthal Centar iz Jeruzalema poslala je apel hrvatskoj Vladi da ukine mirovine koje dobivaju ustaše sve od nezavisnosti države, prenosi Jutarnji list.


U pismu koje je jučer poslao i Efraim Zuroff, napominje se kako ustaše dobivaju mirovine još od jeseni 1993. godine, te da takva politika nagrađuje ljude koji su počinili brojne zločine protiv civila.

U pismu upućenom premijeru Zoranu Milanoviću Zuroff govori o zločinima ustaša ali mu ne smeta što je židovska imovina nakon 1945. godine završila u rukama najodanijih pripadnika KPJ, što je nepromjenjeno ostalo do danas.

- S obzirom na stravične ratne zločine koje su Ustaše počinile u NDH, vjerujemo kako se takva politika kosi načelima Republike Hrvatske kao što je i strašna uvreda žrtvama ustaša, njihovim obiteljima i svim Hrvatima koji imaju imalo morala. Stoga vas pozivamo da poduzmete odgovarajuće mjere i promijenite politiku isplaćivanja mirovina ustašama što prije je moguće te poštedite Hrvatsku sramote zbog nagrađivanja onih koji su bili među najgorim i najokrutnijim počiniteljima zločina tijekom Drugog svjetskog rata - navodi se u dopisu Efraima Zuroffa koje prenosi Jutarnji list.

Zanimljivo je kako je pitanje navodnih ustaških mirovina nije otvorio Efraim Zuroff, nego Hrvoje Klasić tijekom nedjeljnog gostovanja kod Aleksandra Stankovića, kada je kao potpisnika te odluke  izravno prozvao Stjepana Mesića.

- Ustaške mirovine su skandalozne. U našem zakonu postoji  vojska koja objedinjuje domobrane i ustaše. Oni su oni trebali donijeti sliku ili dva svjedoka kako bi uspjeli dobiti pravo na mirovinu. Deset tisuća ljudi je dobilo mirovine za članstvo u Domovinskoj vojsci.  Partizanske mirovine su veće, ali neznatno.  Razlika je u tome što ako jedan partizan umre, njegova supruga dobiva 70 posto iznosa njegove mirovine, a ako umre ustaša njegova supruga dobiva 85 posto - naveo je tom prigodom Klasić.

 

M.M.