Jučer sam bio u Sloveniji, na obilježavanju 70-te obljetnice strašnog partizanskog zločina kod Hude Jame, u Sloveniji.

Jutros, u nedjelju ujutro, nema struje u našem dijelu Zagreba. Nažalost, u Hrvatskoj ništa ne funkcionira osim Udbe, koja je na Poljudu namjerno ostavila svoj trag. Udba se u zadnje vrijeme do te mjere osilila da se više ničega i nikoga ne boji.

Najzloglasniji i najomraženiji Udbaš u Hrvatskoj, Josip Manolić, toliko se osjeća slobodan da može izravno javno optužuvati s najmonstrouznijim izmišljotinama koga god hoće i kad hoće, pa i na demokratskim izborima izabrane zastupnike u Hrvatskom saboru. Taj čovjek, od čijeg se pogleda čovjeku ledi krv u žilama, u 95-toj godini života najavljuje još jednu “komunističku revoluciju” u Hrvatskoj u ovom stoljeću.

Danas je javno rekao da u tisak šalje njegove memoare koji bi trebali teško uzdrmati hrvatsku političku scenu. Odobno sam pak duboko uvjeren da su njegovi memoari samo jedan dobro osmišljen obaviještajni spin, koji bi trebao unijeti još težu podjelu u hrvatskom društvu, a posebno među domoljubnim glasačima, koji su ionako jako zbunjeni i dezorijentirani. U istinitost Manolićevih memoara treba vjerovati kao što treba vjerovati da je zločinac Tito bio, naprimjer: Hrvat, vjernik i demokrat. Bez obzira na Manolićevu današnju izjavu u razgovoru za jedan prokomunistiki i neojugoslavenski dnevni list, kako u životu nije nikoga osobno ubio, u iseljeništvu postoje ljudi koji su iz njegovg kraja i koji su ostavili drugačija svjedočanstva.

Od svojeg osnutka Udba se uvijek služila svim trikovima s kojima se služe obaviještajne službe - od propagande, psihološkog rata, falsifikata, laži i do fizičkih obojstava, zbog čega neki njezini istaknuti djelatnici sada leže u njemačkom zatvoru, gdje kroz sudski proces njemačko pravosuđe želi doznati i otkriti cijelu istinu o ubojstvu političkog emigrant Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

U kontekstu djelovanja jugoslavenskih tj. hrvatskih komunističkih tajnih službi od 1945. do danas, Udbina izvedba "kukasti križ na Poljudu" u razini je najlukavijih, ali i najpodlijih sličnih akcija KGB-a, CIA-e ili MI6. Riječ je o istim prozirnim, ali u narodu koji je politički nepismen i nerazvijen, prokušanim metodama s kojima se Udba služila u hrvatskom iseljeništvu kad su njezini agenti poticali neuke hrvatske mladiće na protuzakonite akcije u stranim zemljama, uključujući i prisiljavanje iseljenika da slijede neuspjelu politiku iz prošlosti. Sve to je trebalo osigurati opstanak Jugoslavije i miran san komunističkim zločincima.

Podmetanje kukastog križa na Poljudu neuspješan je pokušaj Udbe da pomogne Milanoviću i Pusićki ostanak na vlasti i nakon slijedecih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Uvjeren sam da su se ovoga puta, poput Slobodana Miloševića, 1991. godine, malo "prevazišli".

 

Antun Babić