Povjesničar Josip Jurčević tvrdi kako obilježavanje ustanka u Brezovici nema nikakvog smisla. Nije riječ o nikakvom antifašističkom ustanku, već osveti komunista za napad Njemačke na Sovjetski savez, ističe Jurčević.

-Komunistička partija Jugoslavije između dva rata sve do 1943. bila je podružnica Kominterne. Oni su to zvali sekcija. Znači da KPJ nije bila samostalna, ni u političkom smislu ni u postavljanju kadrova. Kominterna ju je financirala i Kominterna je bila u potpunoj funkciji SSSR-a. Od 1. rujna 1939. i napada Njemačke na Poljsku do 22. lipnja 1941. Sovjetski savez i Njemačka bili su saveznici u ratu. Zajednički su poharali Poljsku i Skandinaviju, zajednički su ratovali na istoj strani. Kada je Njemačka napala SSSR, ta mala skupina u šumi Brezovica diže oružanu akciju u znak solidarnosti i potpore Komunističkom savezu zbog toga što je partija bila podružnica Kominterne - istaknuo je Jurčević u izjavi za Direktno.hr.

Dodaje da je iz tih činjenica vidljivo kako ustanak u Brezovici nema nikakve veze s antifašizmom niti borbom u Hrvatskoj.

-To obilježavati kao Dan antifašističke borbe nema smisla. Kada je počela komunistička borba za vlast, u svim dokumentirma nedvojbeno piše da njihov cilj nije bila borba protiv fašizma, nego revolucionarno stanje komunističke vlasti. Ako se govori o izvornom hrvatskom antifašizmu, to je građanski hrvatski antifašizam nastao od 1920. nadalje u Istri i Hrvatskom primorju. To je bilo suprotstavljanje talijanskoj dirigendi u kojem su sudjelovali narodnjaci, domoljubi, koji nisu imali veze s partijom, a koja se s njima suočavala - zaključio je Jurčević.

 

R.H.