Gostujući na N1 televiziji, kod bivšeg SDP-ovog glasnogovornika Tihomira Ladišića, bivši predsjednik Ivo Josipović izrazio je žaljenje što jučer na Pantovčaku nije vidio Josipa Manolića.

Smatra da je popis zvanica koji su u povodu Dana državnosti jučer bili na Pantovčaku sličan onome od prošle godine. Uz neke iznimke.

-Krug kulturnih djelatnika koji je bio i prošle godine . No, Mamića i Merčepa ja nisam pozivao. Mislim da njihova društvena uloga nije takva da bi trebali biti na skupu kojeg organizira predsjednik. Nisam vidio Manolića, on je bivši premijer i nema razloga da ne bude pozvan - istaknuo je Josipović, dodajući kako smatra da je lustracija štetna politička egzibicija koja donosi samo nestabilnost u političko društvo.

Autor teze o "fašizaciji Hrvatske" i "ustaškoj guji" nije zadovoljan niti reakcijom na proslavu Dana antifašizma. I dalje stoji na fonu kako Hrvatska treba biti jedina država u Europskoj uniji koja obilježava taj dan.

-Organizatori nisu na visini zadatka kada je riječ o tom danu. Žao mi je da je sve manje ljudi tamo. Organizacija nije na visini. Kada je riječ o izjavama vezanim za taj dan opet smo čuli revizionističke izjave. Neki smatraju da taj dan ne treba uopće obilježavati. Osim toga, bila je to prigoda koja nije dovoljno iskorištena da se istakne važnost antifašističkog pokreta'', rekao je bivši predsjednik.

Pokušao se ograditi od izjava srbijanskog ministra Aleksandra Vulina, koje su u djelu hrvatske javnosti protumačene kao "vjetar u leđa" politici tzv. antifašizma koju propagiraju Josipović, Milanović, Pusić, Mesić i Pupovac.

-Nije primjereno doći u gosre i davati izjave koje iritiraju većinu ljudi. Povijesna uloga Stepinca treba biti do kraja istražena i na kraju će Crkva odlučiti je li on kvalificiran za sveca - zaključio je Josipović.

 

R.H.