Mrtva utrka za prolaz u drugi krug prijevremenih izbora u Vrgorcu vodi se između kandidata Neovisne liste mladih - Most (NLM - Most) Ante Pranića i SDP-ovog kandidata za načelnika Vrgorca Rade Bobanca, javlja portaloko.hr.

HDZ-ov kandidat za načelnika, Rudolf Grljušić, sudeći preme ovoj ekskluzivnoj anketi, osigurava siguran prolaz u drugi krug. Potporu Grljušiću dalo je naime 35,5 posto anketiranih, Ante Pranić uživa potporu 24 posto, SDP-ovog Radu Bobanca preferira 23,5 posto, a 17 posto ispitanih se izjasnilo kao neodlučno.

Ne računajući glasove onih koji još uvijek nisu odlučili, dolazi se do zaključka kako je Grljušić vrlo blizu pobjede u prvom krugu. Postavljajući stvari na taj način, nameće se zaključak kako Grljušić uživa potporu najmanje 42,77 posto onih koji će u nedjelju 12. srpnja sigurno izići na glasovanje. Kad se tome doda činjenica da HDZ-ovo biračko tijelo nije najsklonije anketama, pobjeda Grljušića već u prvom krugu za većinu ne bi bila iznenađenje.

Ukoliko, pak, drugog kruga bude, vrlo je neizvjesno tko će se u njemu sučeliti s HDZ-ovim Grljušićem jer dvojica njegovih protukandidata vode popriličito izjednačenu utrku. Prema ovoj anketi, potpora Anti Praniću (NLM-Most) iznosi 28,92 posto, dok njegov raniji stranački kolega Rade Bobanac (SDP) uživa potporu 28,31 posto ispitanika.

"Pad potpore kandidatu Nezavisne liste mladih (NLM) zacijelo se može pripisati tome što je otkriveno da će biti na listi metkovskog MOST-a na parlamentarnim izborima, što mu je nagrada zato što je izazvao prijevremene izbore kako bi – što je sam priznao na Indexu – pomogao Boži Petrovu da uđe u Sabor", navodi portaloko.hr.

 

R.H.