Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, ocjenio je kako su predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić cijelim nizom ishitrenih poteza i propusta doveli Hrvatsku u poziciju da obilježavanje Oluje mora braniti pred Srbijom.

 

-Vučić jako dobro zna da je izvorište zla rata u Hrvatskoj bilo u Srbiji gospodina Miloševića koji je pokrenuo oružanu agresiju na Hrvatsku. Hrvatska je morala vojnim putem vratiti okupirana područja. Oluja nam je donijela mir. Spriječila je mogući genocid u Bihaću i bila je najvažnija osnova za potpisivanje Daytonskih sporazuma kazao je Miro Kovač komentirajući za N1 televiziju istupe Aleksandra Vučića i Milorada Dodika o operaciji Oluja.

Smatra da je Milanovićeva vlada cijelim nizom ishitrenih poteza omogućila Srbiji da, i unatoč presudi suda u Haagu, sad politički poentira na Oluji.

-Žalosno je i sramotno da je Vlada RH svojim neznanjem dovela do toga da umjesto da ona poentira na diplomatskom planu proslavom Oluje sada poentira Srbija. Ova Vlada je sad dovela u Hrvatsku u diplomatski sokak. To je loše za imidž Hrvatske - ocjenio je Kovač.

Oštre izjave ministra obrane Ante Kotromanovića kao i ministrice Pusić Kovač, ocjenio je predizbornim ponavljanjem već izrečenih ocjena.

-Kotromanović je rekao ono što sam i ja rekao, a to je da je Oluja bila oslobodilačka i da je donijela mir, te da je Oluja omogućila postizanje mirovnih sporazuma iz Daytona. Gospodin Karamarko kao predsjednik HDZ-a je upozoravao da ovo nametanje vojne parade neće dobro završiti jer za tako nešto treba izvršiti temeljne pripreme i diplomatske konzultacije. To je vrlo neprofesionalno - ocjenio je Kovač, dodajući da se u cijelu situaciju oko vojne parade ušlo ishitreno.

Otkazivanje dolaska stranih izaslanstava na obilježavanje obljetnice Oluje vidi kao posljedicu loše odrađenih aktivnosti na diplomatskom polju što je svakako bila zadaća Vesne Pusić.

-Ja se ne bih opterećivao porukom međunarodne zajednice nego sam prisiljen konstatirati da se Vlada pokazala toliko nespretnom u diplomatskoj priči da je ona dovela sebe u situaciju da joj se otkazuje dolazak na takvu jednu proslavu. To je nedopustivo - zaključio je Kovač.

Dodik i Vučić "protiv" Pusić i Kotromanovića

Srbija i Republika Srpska, kako su istaknul, tuguju zbog najvećeg zločina etničkog čišćenja poslije Drugog svjetskog rata na teritoriju moderne Europe.

Na takve istupe reagirao je ministar obrane Ante Kotromanović poručujući da je Oluja bila legitimna akcija, koja je spriječila još jedan pokolj, koji bi bio mnogo veći od onog u Srebrenici.

-Komentari osobe koja je '90-ih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju nisu nimalo vjerodostojni', priopćio je rekao je Kotromanović. Dodao je kako Vučić iznova balansira krivnju i izjednačava žrtvu i agresora, dok mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva. Naglasio je da sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice da se rat vodio u Hrvatskoj i BiH i pozvao Srbiju da slijedi primjer Hrvatske koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše - kazao je Kotromanović.

Na Vučićevu izjavu predizborno je reagirala i ministrica vanjski poslova Vesna Pusić.

-Hrvatska ne slavi ničije stradanje. Slavi oslobođenje same sebe od tuđe okupacije. U tome očekujemo ne samo razumijevanje nego i podršku svake normalne politike - kazala je Pusić koja na diplomatskom planu, i unatoč presudi Haškog suda i Međunarodnog suda pravde nije ništa učinila.

Podsjetimo, stavovi aktualne ministrice Vesne Pusić i brata joj Zorana o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja poznati su puna dva desetljeća.

 

R.H.