Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Osijeku je, uoči Klauzure HDZ-a za 4. izbornu jedinicu, prokomentirao informacije koje su se pojavile u javnosti o sadržaju transkripta razgovora vezanog za arbitražu o međudržavnom razgraničenju Hrvatske i Slovenije u Piranskom zaljevu.

Osudio je pokušaj Slovenije da na nepošten način dođe do dvije trećine Piranskog zaljeva.

- Ako je istinit sadržaj transkripta - to nas uistinu zabrinjava! To je onda velika manipulacija da bi se na jedan nelegalan način pokušalo utjecati na odluke Arbitražnog suda - i to u smislu da Slovenija, rekao bih, na jedan nepošten način dođe do dvije trećine Piranskog zaljeva. To me zabrinjava - jer to nije u duhu dobrosusjedskih odnosa. Kršenje pravila suda je skandalozno! - istaknuo je Karamarko.

Pozvao je hrvatsku predsjednicu, premijera i Hrvatski sabor na jedinstvo i zajedništvo u obrani nacionalnoga i državnog interesa i zajedničko zaustavljanje ovih manipulacija.

-Mogu jedino pozvati na zajedništvo u obrani nacionalnog i državnog interesa i naših prava - da očuvamo naš teritorij koji neki pokušavaju na prijevaru oduzeti. Vi znate da smo se mi u Domovinskom ratu morali boriti za svaki metar našeg teritorija, znate što je to značilo u Osijeku, Vukovaru… Što je to značilo u mnogim našim opkoljenim gradovima, selima i mjestima koji su uvijek bili naš teritorij i za koji su mnogi ginuli. Pozivam još jednom na jedinstvo - predsjednice RH, predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora da u ovom momentu kažu ono što je potrebno - hitno stanimo na put ovakvim manipulacijama! - zaključio je Karamarko.

 

R.H.