Krug za Trg, Građanska  inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnim prostorima, obilježit će Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima konferencijom za tisak.

Konferencija će se održati u nedjelju, 23. kolovoza 2015. u 10 sati, na uglu Kazališnog / Sveučilišnog trga  i Klaićeve ulice u Zagrebu.

Iz Kruga za trg tako nastavljaju upozoravati da Hrvatska ne pokazuje odlučnost u osudi zločina komunističkog režima, već da veliča najodgovornije za počinjenje zločina.

Krug za Trg, naime, već osam godina za redom upućuje zahtjeve Gradskoj skupštini za promjenu imena Trga maršala Tita u Kazališni ili u Sveučilišni trg. Naravno, bez uspjeha i bez bilo kakvog odgovora.

-Hrvatsko društvo neodloživo treba političku odlučnost za potpuno distanciranje od jugoslavenskog komunizma, što svakako uključuje  micanje  preostale komunističke simbolike iz javnih prostora, oblikovanje prikladnih obrazovnih projekata te osnivanje memorijalnih, dokumentacijskih i muzejskih centara - kazao je Ante Beljo, koordinator Kruga za Trg.

Podsjetimo, Europski parlament je u travnju 2009. donio odluku o utemeljenju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima kako bi se nedvosmisleno istaknulo da su komunistički režimi bili jednako zli kao i fašistički i nacional-socijalistički.

Hrvatska je Dan sjećanja  proglasila spomendanom, ali se izuzev deklarativnog proglašenja tog datuma u Saboru ništa drugo nije dogodilo.

 

M.M.

 

Vezane vijesti:

-

-