Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u subotu u Belom Manastiru kako se problem izbjeglica mora riješiti u Grčkoj i Turskoj, o čemu će, kako je rekao, ozbiljno govoriti na sjednici Europskog vijeća.

Smatra kako je to moguće spriječiti obalnom stražom, ali da to Grčka namjerno ne radi.

-Dok se to ne zaustavi, ova gorka rijeka nesretnih ljudi neće prestati i na to moramo biti spremni, ako problem ne riješimo tamo gdje je nastao, poručio je premijer Milanović, pohvalivši se kako je o tome jučer razgovarao s Angelom Merkel.

Dodao je kako preko Grčke i Turske dolazi 70 do 80 posto svih migranata.

Na novinarski upit je li dogovor o jučerašnjem prijevozu izbjeglica u Mađarsku i njihovom daljnjem transportu mađarskim autobusima postignut na najvišoj državnoj razini Milanović je odgovorio "Ne, natjerali smo ih", a na upit da pojasni kako, kazao je "tako što smo ljude poslali gore".

Dodao je kako je sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o problemu izbjeglica razgovarao nekoliko puta, ali ne i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Ustvrdio je kako je Hrvatska odradila posao puno bolje nego neke druge države, ali da po Hrvatskoj "imamo nekoliko stožera za histeriju, koje "ne treba slušati".

-Ne treba vjerovati huškačima, onima koji šire histeriju, i koji na tome žele politički profitirati. To je nešto najružnije što sam u Hrvatskoj vidio od rata - kazao je Milanović, koji je zajedno sa svojim ministrima tjednima pozivao migrante da dođu u Hrvatsku.

Komentirajući činjenicu kako migranti iz Srbije, i unatoč zatvaranju granićnih prijelaza, i dalje stižu, kazao je da je protiv potpunog zatvaranja granice prema Srbiji i angažiranja vojske.

-Potpuno zatvaranje granice, kao što su napravili Mađari, moguće samo tako da vojska ode na granicu i puca po ljudima - zaključio je Milanović.

 

M.M.