Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tužio je bivšeg zaposlenika Službe državne sigurnosti Antu Barišića, trenutno uposlenog na Fakultetu političkih znanosti, javlja Nacional.

Ante Barišić, koji je u više navrata u medijima ponovio tvrdnju kako "Josip Manolić govori istinu" morat će svoje tvrdnje dokazati na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Među ostalim, Karamarko uvredljivim iz Barišićevog intervjua smatra i tvrdnju da mu je svojevremeno bila oduzeta putovnica, ali da nije bio progonjen.

Ante Barišić je osamdesetih godina bio zadužen za špijuniranje Kaptola. Prema tvrdnjama bivšeg ravnatelja SZUP-a Smiljana Reljića, osamdesetih je  "originalne snimke ozvučenja s Kaptola" nosio analitičkoj sjupiniu CK-u SKH u kojoj je uz KOS-ove djelatnike iz skupine "Labrador" Slavka Malobabićem i Radenka Radojčića sjedio i Zoran Daskalović,aktualni savjetnik ministra Gordana Marasa.

Tomislav Karamarko je već ranije tužio Josipa Manolića i tjednik Nacional.

Analitičari vjeruju da će Ante Barišić na sudu morati dokazati gdje se ta arhivska građa iz koje on crpi svoje podatke nalazi, je li osamdesetih godina njegova suradnja s KOS-om bila zakonita ili nije, kao i prirodu svog odnosa, od osamdesetih do danas, s ondašnjim inspektorom  Evelinom Tonkovićem, sadašnjim zamjenikom ministra MUP-a, koji je bio involviran u operaciju "Trs", te mnoga druga za njega neugodna pitanja.

 

M.M.