Milan Bandić mogao bi postati jedan od ključnih igrača koji bi predsjednika SDP-a Zorana Milanovića mogao dovesti u poziciju da bude mandatar za sastav nove vlade.

Nakon što je Bandić u više navrata izjavio da će on odlučiti budućeg premijera, informacija iz vrha SDP-a govore kako Zoran Milanović nije nesklon postizbornom koaliranju s Bandićem, tvrdi Jutarnji list.

-Razgovora između Milanovića i Bandića na tu temu nije bilo, i njih dvojica se sigurno neće susresti prije izbora, ali to ne znači da nisu u kontaktu njihovi bliski suradnici - potvrdili su izvori bliski SDP-u, dodaje da im je stiglo više poruka iz Bandićeva stožera da stranka Bandić Milan 365 želi suradnju sa SDP-om.

U SDP-u su izgleda napravili i računicu prema kojoj bi Bandića ostavili na poziciji gradonačelnika a zauzvrat bi tražili njegovu potporu u Saboru.

-SDP računa s tim da će Bandić i nakon izbora radije biti gradonačelnik Zagreba nego saborski zastupnik, ali bi SDP podržali njegovi zastupnici. Bandić bi zadržao moć prvog čovjeka Zagreba i dodatno osnažio time što bi preko nekoliko glasova u Saboru imao određeni utjecaj u izvršnoj vlasti - tvrdi Jutarnji list pozivajući se na izvore iz vrha SDP-a.

Istodobno, osobe bliske Bandiću kažu da zagrebački gradonačelnik s njima ne dijeli planove o političkim savezima, i izražavaju skepsu o koaliranju sa SDP-om.

Ipak, valja se prisjetiti da je još u svibnju na pitanje bi li u budućoj vladi surađivao sa SDP-om i HDZ-om Bandić odgovorio: “Ne treba biti ovan na brvnu. Ja sam i danas spreman surađivati s premijerom Milanovićem”, dodajući da je Milanoviću oprostio teške riječi koje je izgovorio na njegov račun.

Mikulić: Bandić i Milanović su licemjeri

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u nedjelju je prozvao Zorana Milanovića i Milana Bandića zbog predizbornog licemjerstva.

-Pozivamo Milanovićevu vladu da napokon prekine s predizbornim licemjerstvom i igrokazom oko naziva zagrebačke zračne luke. A SDP-ovo licemjerstvo i instant domoljublje dokazuje (i) to da na svome skupu niti jednom riječju nisu spomenuli utemeljitelja hrvatske države - dr. Franje Tuđmana. ...Licemjerje kao što je Milanovićevo, pokazuje i Bandić - dr. Tuđmana se sjeti isključivo u predizborne svrhe. Zanimljivo, prošla su tri tjedna od kada je dobio dopis Milanovićeve vlade o promjeni imena zagrebačkoj zračnoj luci, a nije o tome obavijesti skupštinske odbore i zastupnike. Podsjetimo, kada je otkriveno da je Bandić na reveru nosio bedž s likom Josipa Broza Tita u Gradskoj skupštini se zaklinjao pred televizijskim kamerama da to - nije istina! A svi znamo da je to bila istina. Bandić se ujutro u predizborne svrhe zaklinje u blaženog kardinala Alojzija Stepinca, a popodne nosi na reveru krvnika Josipa Broza Tita, jednog od 10 najvećih zločinaca u povijesti. To dovoljno govori o Bandiću!- kazao je Mikulić.

Podsjetio je kako je Bandić već najavio koaliciju sa SDP-om.

-Nedavno je u jednom intervjuu izjavio da je on „dijete SDP-a“ i da nikad neće „ružno govoriti o svojoj bivšoj stranci“ te najavio koaliciju sa SDP-om. I to dovoljno govori o njemu!- zaključio  je Mikulić.

 

M.M.