Najteže mi pada to što dok se preko hrvatskog financijskog sustava opralo preko milijardu kuna na tim kružnim prijevarama, a iz državnog proračuna nezakonito izvuklo više desetaka milijuna kuna, istodobno se provodila represija nad malim poreznim obveznicima, kaže nakon svega bivša šefica zagrebačke Porezne uprave Ana Marčeta.

 

"Sve je moguće kad ti je krsni kum premijerov brat", rečenica je koju je između ostalih izrekla bivša šefica zagrebačke Porezne uprave Ana Marčeta u razgovoru za Jutarnji list od nedjelje, čije najvažnije dijelove prenosimo.

Ta 34-godišnja ekonomistica, bivša šefica Službe za nadzor pri zagrebačkom Poreznom uredu, a danas porezna revizorica, uvjerena je da je smijenjena s rukovodeće funkcije radi otkrića da je tvrtka u vlasništvu kuma premijerovog brata Kreše Milanovića poslovala s jednom od fiktivnih tvrtki koje su sudjelovale u lancu kružnih prijevara fiktivnom trgovinom zlatom. Podnijela je nakon smjene kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Poreznoj upravi.

Prijava je u međuvremenu odbačena, no Marčeta je u ovom intervjuu najavila nastavak kaznenog progona te objasnila svoje motive. Njezina jedina želja je da se spriječi kriminal, a u ovom slučaju se očigledno radi o kriminalu struktura iz razloga što su u kriminal umiješane osobe povezane sa strukturama, a nije se poduzelo ništa da se spriječi veliko oštećenje proračuna. Poreznica Marčeta prvi put javno govori o vlastitim otkrićima, smjeni,  prijetnjama te mobingu kojem je izložena još i danas. 

-Što je vaša služba otkrila?

- Početkom 2014. godine otvorili smo porezni nadzor nad određenim brojem trgovačkih društava koja se bave trgovinom investicijskim zlatom ili lom zlatom. U nadzor smo krenuli jer je jedan porezni obveznik tražio povrat poreza na dodanu vrijednost, a radilo se o više milijunskom povratu.  Kad smo otvorili nadzor u tom trgovačkom društvu utvrdili smo s kim je to društvo poslovalo pa smo počeli istraživati i otvarati nadzore i nad drugim društvima u lancu. Tako smo zapravo otkrili kružne prijevare. Kružne prijevare iziskuju puno vremena i nije ih lako otkriti jer u njima sudjeluje veći broj društava, već tada smo ih u obradi imali preko 50-tak. Kako se lanac iz dana u dan sve više širio i nismo bili u mogućnosti otvoriti sve te nadzore (kad onemogućimo rad jednog društva otvara se novo društvo) a radilo se o velikim prijevarnim radnjama, još u svibnju 2014. pisanim putem smo tražili od Središnjeg ureda da se navedene informacije dostave USKOK-u. Cilj je bio da se u što većoj mjeri ovakva pojavnost spriječi i zaustavi. Smatrala sam da se to treba drugačije postaviti, važno je bilo brzo reagirati, znači prije nego dođe do oštećenja proračuna. Ako ćemo samo otvarati porezni nadzor, a većina tih društava  uglavnom su društva koja su fiktivna, morali bi se baviti samo ovim poreznim obveznicima, a nakon nadzora nema nikakvog efekta za državni proračun (utvrđene obveze ne mogu se naplatiti).

-Vratimo se onda na reorganizaciju u kojoj vi preuzimate još odgovorniji posao?

- Nova služba koju sam preuzela tom reorganizacijom obuhvaćala je ukupno 170 djelatnika i osam voditelja odjela, znači reorganizacijom je došlo do spajanja više službi. Po novoj reorganizaciji u okviru Službe za nadzor je pridružen i Odjel za porezno kaznena djela te je preuzet veliki broj nedovršenih predmeta po članku 63. Zakona o porezu na dohodak koji su bili  pokrenuti u Odjelu za OIB, RPO i PBZO. Upravo tada početkom 2015. godine na mjesto pročelnice PU Zagreb došla je Jasna Kropf, današnja ravnateljica Porezne uprave, i tu se zadržala do ožujka kad je postala ravnateljica.

-Što se događa s vašim otkrićima kružnih prijevara iz 2014. godine?

- Tijekom  2014. godine otvorili smo 20 nadzora nad društvima koja su sudjelovala u trgovini zlatom s tim da je znatan broj tih društava bio fiktivan. Radilo se o novoosnovanim društvima, uglavnom registriranim 2013. godine, koja su često mijenjala odgovorne osobe, sjedišta, pa i ispostave. Kupci i dobavljači nisu bili dostupni, nisu imali zaposlenih djelatnika, a između kupaca i dobavljača nije bilo isporuke robe, dakle radilo se o fiktivnim računima odnosno isporuke nisu bile izvršene. Neke se osobe nisu ni odazivala na pozive, nisu postojali na adresama, isto tako odgovorne osobe su bile mlađe životne dobi, često iz krim miljea, koje nisu ništa znale o poslovanju društva, ali su podizali sa žiro računa društva milijunske iznose… Kako smo već ranije naveli, nadzori su otvarani jedan za drugim jer kad otvorite jedan ubrzo vam postane sumnjiv poslovni partner društva. Utvrdili smo tada da je na početku tog lanca društvo 5R d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, čiji su vlasnici talijanski državljani, a tada se među ostalima kao tvrtka kojoj je to društvo izdavalo fiktivne račune pojavila tvrtka INSULA BRAČ d.o.o. iz Zagreba. Dakle, otkrili smo mrežu tvrtki kojima je tvrtka 5R d.o.o. izdavala fiktivne račune za investicijsko i lom zlato. S tim da zlata nikad nije niti bilo jer društvo 5R je na otkupnim blokovima navodilo da otkupljuje lom zlato od talijanskih državljana koji dolaze u Hrvatsku te da su im oni navodno prodavali zlato do 10 tisuća eura.

Putem naše Službe za međunarodnu razmjenu podataka poslali smo zahtjev talijanskoj poreznoj upravi  za provjeru par talijanskih državljana koji se navode na otkupnim blokovima kao osobe koje su prodavale lom zlato, odnosno tražili smo da provjere jesu li navedene osobe bile u Hrvatskoj i prodavale zlato. Dobili smo odgovore da nisu ni bili u Hrvatskoj, a ne da su prodavali zlato, i to je bio dokaz da zlata nema. Tako smo zahvaljujući informacijama koje smo dobili iz poreznih uprava Italije i Slovenije naše indicije pretvorili u dokaze. 

U lipnju 2014. godine sastavila sam promemoriju u kojoj su navedena trgovačka društva nad kojima smo otvorili porezni nadzor a koja sudjeluju u fiktivnoj trgovini zlatom i u kojoj je opisan način na koji to rade. Zahvaljujući toj promemoriji, koju smo dostavili  Središnjem uredu Porezne uprave 6. lipnja 2014. godine, i to Mladenki Perić, tadašnjoj pomoćnici ravnateljice Nade Čavlović Smiljanec, dobila sam niz pohvala. Zahvaljivali su mi na toj promemoriji i tadašnja pročelnica Zvjezdana Torbarina, prosljeđuje mi pohvalu e-mailom u kojoj navodi: "Smatram bitnim proslijediti pohvalu djelatnici koja si je dala truda i zapravo napravila cjelokupnu promemoriju za investicijsko zlato, te ovim putem pohvaljujem voditeljicu Službe za PDV Anu Marčeta".  A Mladenka Perić joj odgovara: "Naravno u potpunosti se slažem s prijedlogom". Taj e-mail je dokaz zasluga moje Službe i mene osobno za otkrivanje kružnih prijevara, iako su nakon moje smjene zasluge za to otkriće pripisane drugima.

>>

-Spominje li se već tada u toj promemoriji iz lipnja 2014. godine tvrtka Pismohrana servis d.o.o. u kojoj je direktor bio Hrvoje Čabrajić, prijatelj Kreše Milanovića i današnji suprug pomoćnice ravnateljice Porezne uprave?

- Ne, u toj promemoriji se ne navodi tvrtka Pismohrana servis d.o.o, nismo tada znali da je ista poslovala sa fiktivnim društvom koje sudjeluje u kružnim prijevarama. Budući da znatan broj društava koja su sudjelovala u kružnim prijevarama je fiktivan odnosno realno nije ni postojao, osim u registru, dalje smo ih mogli istraživati tek kad bi dobili njihove izvatke žiro računa tj. kad bi nam banke dostavile promete po tim računima. Tek pregledom izvadaka žiro računa moguće je utvrditi s kim su ta fiktivna društva poslovala odnosno koja društva su im uplaćivala novac koji je kasnije iz tih fiktivnih društava prosljeđivan dalje drugom društvu ili su iz njih izvučeni milijunski iznosi.

-A što ste konkretno poduzeli kako bi spriječili daljnje izvlačenje novca?

 - Početkom 2014. godine donijeli smo rješenje o pljenidbi prava na povrat jednom od nadziranih društava a radilo se oko 30 milijuna kuna, s tim da je tom istom društvu, prije mog dolaska na mjesto voditeljice Službe za nadzor PDV-a, već u 2013. godini nezakonito vraćeno iz državnog proračuna oko 42 milijuna kuna. Također smo donijeli rješenje o pljenidbi prava za povrat još jednom društvu iz lanca u iznosu od cca 7 milijuna kuna.     

-Kako vas nadređeni dalje tretiraju nakon tog otkrića i te promemorije?

- Pohvalili su me za otkriće tih prijevara i poslije toga mi je tadašnja pročelnica ponudila mjesto pomoćnice za nadzor, no kako volim rad u operativi, odbila sam to mjesto. U područnom uredu u Zagrebu u službi za nadzor se radi najteži posao, tu se otvaraju i odrađuju porezni nadzori. Reorganizacijom Porezne uprave početkom 2015. godine, na mjesto pročelnice dolazi Jasna Kropf koja je dotad bila u područnom uredu Krapina. Kropf glorificira moje znanje, na svim kolegijima hvali moje poznavanje svih zakona, kaznenog, prekršajnog i nudi mi mjesto pomoćnice pročelnice za nadzor, no ponovno odbijam više mjesto. U ožujku 2015. godine su se formirala savjetodavna tijela u cilju donošenja jedinstvenog zaključka o pravilnoj primjeni određene zakonske odredbe na činjenice utvrđene u nadzoru. Prema uputi ravnatelja Porezne uprave navodi se da se u ta tijela treba imenovati "najstručnije i najkompetentnije službenike", a pročelnica Kropf potpisuje dana 16. ožujka  2015. godine odluku kojom me postavlja za predsjednicu savjetodavnog tijela za nadzor PDV-a, za nadzor poreza na dohodak i doprinosa te zamjenicu predsjednice savjetodavnog tijela za nadzor poreza na dobit,  a  postavlja me i za službenika koji će biti kontakt osoba s Državnim odvjetništvom jer sam već od ranije kontaktirala s općinskom državnom odvjetnicom dok su trajali svi ti izvidi.

>>

-Je li nešto konkretnije pokrenuto tada po pitanju tih kružnih prijevara?

- Treba napomenuti da smo mi završili dio tih nadzora dok je još na čelu Porezne uprave bila Nada Čavlović Smiljanec. Obavijestili smo Središnji ured da je dio zapisnika sa zlatom gotov te tražili odobrenje da ih dostavljamo poreznim obveznicima, ali nam je to bilo stopirano, kao što nam je bio stopiran i daljnji rad nad tim predmetima te nam je rečeno da radimo na drugim predmetima. Nakon toga smo poslali desetak požurnica, tražili objašnjenje kad ćemo smjeti zapisnike dostavljati poreznim obveznicima i uvijek dobivali odgovor kad se osigura sastanak s glavnim državnim odvjetnikom. Do sastanka nikako nije dolazilo, već je došla pročelnica Kropf, a taj sastanak nije bio dogovoren.

Početkom 2015. godine, pregledom žiro računa fiktivnog društva INSULA BRAČ d.o.o. ,došli smo do saznanja da isto posluje sa tvrtkom Pismohrana servis d.o.o., i bili smo iznenađeni budući smo znali da to društvo čuva arhivsku građu Porezne uprave.  INSULA BRAČ d.o.o. je društvo koje su inspektori obilazili, koje nije postojalo na adresi, nismo mogli naći odgovorne osobe odnosno radi se o klasičnom fiktivnom društvu. Obavijestila sam tadašnju pročelnicu Kropf da je društvo Pismohrana servis d.o.o.koje čuva građu Porezne uprave poslovalo s društvom Insula Brač, koje je fiktivno društvo, a isto tako upoznajem je da je u to vrijeme direktor tog društva bio Hrvoje Čabrajić, muž Martine Ciglević, pomoćnice ravnateljice Porezne uprave.

-Kako je pročelnica Kropf reagirala kad ste joj to rekli?

- Nije bilo nikakve reakcije. No, nedugo nakon toga ona je postala ravnateljica, i ta ista osoba koja je javno govorila o mojoj stručnosti, nakon što je prošlo par tjedana poslala mi je rješenje o smjeni. Želim reći da sam bila poznata kao osoba na koju se ne može utjecati jer sam pokrenula postupke i protiv prijašnje pomoćnice pročelnice za nadzor zbog pogodovanja. Svi su oni znali da bi društvu Pismohrana servis d.o.o. otvorila nadzor i provela ga principijelno bez obzira na konotacije. Tu nije ništa sporno, znači ako je društvo Pismohrana servis d.o.o. poslovalo s nepostojećim društvom koje je uključeno u ogromno pranje novca onda i ono posluje nezakonito.

-Uz koje ste obrazloženje smijenjeni?

- Osoba koja mi je nudila da joj budem pomoćnica, koja je naglašavala moju stručnost par tjedana kasnije kad je postala ravnateljica Porezne uprave, potpisuje odluku o mojoj smjeni. Jasna Kropf me najviše razočarala. Osoba koja me glorificirala bez ikakvog obrazloženja prvo je smijenila moju sestru, pa mene i kolegicu, jer je morala znati da ću otvoriti nadzor u Pismohrani. Ubrzo sam dobila rješenje o premještaju s mjesta voditelja službe na poreznog revizora, a u obrazloženju o smjeni navode se neistine i paušalne ocjene. To rješenje je školski primjer arbitrarnosti.

-Što se u njemu navodi?

- U rješenju je navedeno da me kontinuirano pratila pročelnica koja je na rad došla 13. travnja 2015. godine, a smijenjena sam 14. travnja, te ona navodi da me kontinuirano pratila, čak jedan dan. Zatim navode da nemam dovoljno radnog iskustva na rukovodećem radnom mjestu, iako zna da sam na toj poziciji bila od listopada 2013. godine te ostvarila daleko najbolje rezultate. To obrazloženje je eklatantni primjer zlouporabe položaja i ovlasti, jer je ta ista osoba prije samo nekoliko tjedana potpisala odluku kojom me postavlja za predsjednicu savjetodavnih tijela kao stručnu osobu, a sada navodi da nemam potrebna znanja za pojedina područja. Nakon svega toga čovjek se pita kako netko tko je bio proglašen najstručnijom osobom, samo tri tjedna kasnije postane nestručna osoba.  Kao glavni razlog navode da je vidljiv drastičan pad broja obavijesti o poreznom nadzoru, odnosno da nije izdano dovoljno obavijesti, pa uspoređuju cijelu 2014. godinu sa prva tri mjeseca 2015. godine. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

-Što ste poduzeli  i što se desilo u međuvremenu?

- U međuvremenu sam koristila sve pravne lijekove, podnijela sam žalbu na rješenje o premještaju i podnijela kaznenu prijavu protiv Nade Pavlinić i Jasne Kropf zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Zanimljivo je kasnije rješenje o odbacivanju moje kaznene prijave koje je prebizarno, jer u obrazloženju rješenja USKOK-a, kojim se odbacuje moja prijava navode se netočni podaci koji su u bitnom temeljeni, između ostalog,  i na pismenom očitovanju Porezne uprave koje, pak, potpisuje, ni manje, ni više Martina Ciglević, osoba koju sam prozvala da je tvrtka njezina supruga poslovala sa fiktivnom tvrtkom Insula Brač d.o.o. koja je sudjelovala u lancu kružnih prijevara. Želim vjerovati u nepristranost USKOK-a i  vjerovati da su dovedeni u zabludu s podacima koji su netočni. Isto tako navode da je bitno ukazati da nisam sudjelovala u ni jednom kolegiju savjetodavnog tijela što "govori o mojoj stručnosti i kompetentnosti". Važno je reći da je smisao tog tijela bio da se sastaje prema potrebi, kad se radi o složenim i dvojbenim predmetima za koje inspektori ne mogu sami donijeti odluku, a ona se u ta tri tjedna nije ukazala. Važno je napomenuti i da ni nakon mog premještaja i smjene nije došlo do sazivanja kolegija idućih šest mjeseci. Protivno je zdravom razumu tvrdnja da sam nestručna osoba što potkrepljuju tezom da u tri tjedna nisam sudjelovala u radu  savjetodavnih tijela u koja sam bila imenovana.

Isto tako navodi se da je porezni nadzor u društvu Pismohrana servis d.o.o. pokrenut i otvoren na temelju kaznene prijave bivše žene Hrvoja Čabrajića, što ukazuje da moji navodi o sprječavanju otkrivanja eventualne umiješanosti u nezakonitosti u poslovanju navedenog trgovačkog društva i premještaj podnositeljice prijave nisu povezani, jer da je tome tako onda porezni nadzor ne bi bio ni otvoren.

Ne sumnjam da je nadzor otvoren i da će se provesti no rado bih podijelila s hrvatskom javnosti rezultate tog nadzora. Hrvatska javnost ima pravo znati kako je nadzor završen budući se radi o društvu koje posluje s Poreznom upravom i drugim proračunskim korisnicima. Strah me da će zbog povezanosti sa strukturama ovdje doći do friziranja rezultata nadzora budući se zna da su takve osobe „ravnopravnije“.

-Što ćete dalje poduzeti?

- Sukladno članku 55. Zakona o kaznenom postupku podnijeti ću prijedlog za nastavak kaznenog progona i predložiti sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu provođenje istrage, naravno uz dokazne radnje koje ću predložiti da se provedu. Onda mi neće moći dostaviti samo pisano očitovanje.

-Kažete da su vas maltretirali, kako?

- Smijenili su me s rukovodećeg mjesta bez ikakvog valjanog razloga. Poslali su mi unutarnji nadzor i kontrolu, tražili očitovanje od tajnice i pregledali sve ormare na radnom mjestu što zna čitav Područni ured Zagreb. Kao razlog su naveli to što sam donijela doznake o bolovanju u 16.30,  iako sam došla na poziv tajnice koja je u to vrijeme još radila. Oni su to okarakterizirali kao „nevrijeme“ i da nisam tražila dopuštenje da uđem u zgradu van radnog vremena, a opće poznato je bilo da se do tada u Poreznu upravu što se tiče službenika ulazilo bez problema, čak da bi kasnije besramno lagali da mi to nisu ni radili.

Selektivno se postupalo prema poreznim obveznicima što se tiče članka 63. Zakona o porezu na dohodak. Dakle ako mi se vi ne sviđate otvorim vam članak 63. Početkom 2015. godine kad je masu tih otvorenih a nedovršenih predmeta preuzela, po novoj reorganizaciji, Služba za nadzor kojom sam rukovodila pisanim putem sam obavijestila Jasnu Kropf gdje je bila upoznata sa znatnim brojem predmeta koji su otvoreni bez zahtjeva. Tako je i meni kad sam nedavno došla na posao nakon bolovanja isto jutro kolega tražio kopiju kartice mog tekućeg računa jer kako mi je rekao traži Ministarstvo financija, što ukazuje na to da mi planiraju otvoriti nadzor po članku 63. Ovim putem ih pozivam da mi slobodno otvore nadzor jer posjedujem manji stan i nešto dionica koje ću morati prodati zbog velikog minusa kojeg su mi oni prouzročili.

-Zašto ste toliko uvjereni da vas žele uništiti?

- Želim reći da sam na svoj privatni e-mail sa službenog iphone i e-maila od današnjeg pomoćnika ministra Lalovca, tadašnjeg šefa Porezne uprave Borisa Šuvaka 13. ožujka  2015. godine dobila poruku naslovljenu velikim slovima: Opasnost, a sadržaja: "Molim te javi se hitno, rade meni i tebi o glavi, molim te jako je ozbiljno! Oni ljudi što su bili i kod mene i kod tebe rade nam o glavi. U velikoj smo opasnosti." Osobe na koje mi gospodin Šuvak ukazuje u e-mailu su veoma visoko rangirane osobe u SOA-i. Znači mene se upozorava da sam u opasnosti zbog otkrića da je društvo Pismohrana servis d.o.o. poslovalo sa fiktivnom tvrtkom Insula Brač d.o.o. koja je sudjelovala u kružnim prijevarama u vrijeme dok je vlasnik i direktor tog društva bio Hrvoje Čabrajić, muž pomoćnice ravnatelja Martine Ciglević, no to nije važno, važno je da je njima krsni kum Krešo Milanović. Šuvaka nedugo poslije miču s mjesta ravnatelja i stavljaju ga za pomoćnika ministra, a mene zbog svih otkrića smjenjuju i nakon toga bivam izložena šikaniranjima i mobingu koje mi je narušilo zdravlje. Podnijela sam 3. lipnja i 31. kolovoza 2015. SOA-i zahtjev sa zamolbom da mi se dostavi obavijest jesu li prema meni poduzimane mjere tajnog prikupljanja podataka. Dakle, upozorava me se da ću biti uništena preko ljudi iz tajne službe, a kad ih pitam provjeravaju li me ne dobivam nikakav odgovor. Budući da u dva navrata a ni do današnjeg dana nisam dobila odgovor iako sam ga po Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH morala dobiti u roku od petnaest dana,  ovaj tjedan podnijeti ću zahtjev Vijeću za građanski nadzor sigurnosno obavještajnih agencija, jer sad je svima jasno zašto sam smijenjena. Na bolovanju sam, narušeno mi je zdravlje, šalju mi kontrole, a istodobno društvu koje čuva arhivsku građu Porezne uprave i drugih državnih institucija, koje je poslovalo s fiktivnim društvom uključenim u ogromne prijevare, ne dešava se ništa.

Indikativno je to da se prema meni ta prijetnja u najcrnjem obliku i realizirala, razni oblici pritisaka i dalje se nastavljaju.

Zar u svakoj normalnoj državi ne bi trebale uslijediti ostavke ravnatelja Porezne uprave, ministra i biti prekinuti ugovori s tim društvom? Ali kod nas se to pokušava ozakoniti, a osobi koja je sve to otkrila poručuje se da će ju ljudi iz tajne službe uništiti. Sve je dopušteno ako ste miljenik struktura ili s njima interesno povezani.

Najteže mi pada to što dok se preko hrvatskog financijskog sustava opralo preko milijardu kuna na tim kružnim prijevarama, a iz državnog proračuna nezakonito izvuklo više desetaka milijuna kuna, istodobno se provodila represija nad malim poreznim obveznicima.

 Isticanjem pojedinih slučajeva želi se prikazati da se korupcija u Hrvatskoj želi suzbiti, ali ovo je jasan dokaz da postoji ona koja se pokazuje kao sustav koji je podržan političkim odnosima. Na perfidan način skriva se pravi kriminal pod krinkom humanosti i brige za obične građane i takozvanog napretka za koji ne znam da li ga itko vidi.

-Zašto ste odlučili javno istupiti?

-Ovaj svoj javni istup želim posvetiti poštenim i hrabrim inspektorima iz Porezne uprave Zagreb koji mukotrpno rade, jer najteže je raditi u operativi, a najlakše je dobiti gotov zapisnik. Držim se riječi Sv. Terezije 'Ništa neka te ne straši' jer istina kad-tad dođe na vidjelo i pravda mora pobijediti.

 -Stoji li iza vas neka politička opcija?

- Ne zanimaju me nikakve političke konotacije. Zbog mojih moralnih uvjerenja nikad neću prikrivati kriminal bez obzira što sam bila šikanirana. Kao mlada i stručna osoba i ovim intervjuom izlažem se riziku daljnjeg progona, no spremna sam na svaku žrtvu ako će učiniti korak da u Hrvatskoj zažive prave vrijednosti, da na scenu zaživi vladavina prava i da se moja i mlađe generacije prestanu iseljavati iz Hrvatske. 

 

M.M.