Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je da vodstvo SDP-a nije razgovaralo s njim o tome da opet preuzme funkciju predsjednika Sabora, ali je dodao da je o tome da računaju na njega doznao iz novina.

-Podržat ću Željka Reinera. On je iskusan političar, obrazovan čovjek. No to ne znači da je vođenje Sabora akademska djelatnost - istaknuo je Leko.

Tvrdi da je, zbog postojanja saborske većine, SDP-u izlišno ići sa svojim kandidatom.

-Odluka SDP-a da nema svog kandidata za predsjednika Hrvatskog sabora nije odluka na mah. Logično je da SDP razmišlja o svojim kandidatima sve dok se ne formira saborska većina. S obzirom na to da je većina formirana, izlišno je ići sa svojim kandidatom - kazao je Josip Leko u izjavi za HRT.

Istaknuo je i da je zadovoljan što nije sudjelovao u pregovorima s Mostom jer smatra da bi trebao biti neutralan.

>>Milanović manipulira Most-om zbog konstituiranja Sabora i puzajućeg državnog udara

Gostujući u programu HRT4 Leko nije odgovorio na pitanje hoće li Zoran Milanović podnijeti ostavku na čelno mjesto stranke te je kazao da je to "više osoban čin".         

Podsjetimo, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je 23. prosinca za danas sazvala konstituirajuću sjednicu osmog saziva Hrvatskoga sabora, nakon što je mandat za sastavljanje buduće vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta nazevisnih lista, koji je donio 78 potpisa potpore izabranih zastupnika.

 

M.M.