Svjedočenjem Veselina Veska Vukotića video-vezom iz Beograda pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Sudac Manfred Daustar je na početku današnjeg ročišta pitao Vukotića, koga se tijekom dosadašnjeg dijela procesa povezivalo s beogradskim podzemljem i njegovim sudjelovanjem u egzekucijama emigranata, je li ikad surađivao sa Službom državne sigurnosti ( SDS), što je ovaj zanijekao, a isto tako je zanijekao da se nalazio u Muenchenu i blizini Muenchena u vrijeme kada je ubijen Stjepan Đureković.

Državni tužitelj Lionhard Weiss je svjedoka upitao je li poznavao nekadašnje šefove beogradskog podzemlja Željka Ražnatovića Arkana i Darka Ašanina, što je svjedok potvrdio.

-Ražnjatovića sam poznavao i obiteljski smo povezani, a s Ašaninom sam neko vrijeme bio suvlasnik jednog noćnog kluba - rekao je Vukotić u kratkom svjedočenju.

Stanko Čolak odbio svjedočiti

Danas su video-vezom iz Beograda trebali svjedočiti i bivši djelatnici Službe državne sigurnosti Stanko Čolak, koji je u vrijeme ubojstva Đurekovića obnašao dužnost upravitelja odjela za borbu protiv neprijateljske emigracije saveznog SDS-a, te Dmitar Šijan, koji je unutar SDS-a također bio zadužen za emigraciju.

Prema priopćenju suda u Beogradu oba svjedoka su odbila svjedočenje iz bojazni da bi to moglo ići na njihovu vlastitu štetu odnosno da bi i sami mogli kažnjeno gonjeni.

Četvrtog svjedoka koji je danas trebao svjedočiti, publicistu Marka Lopušinu, koji je pisao o emigrantskim ubojstvima, vlasti u Srbiji nisu mogle pronaći zbog „manjkavih podataka o samom svjedoku“.

Isto tako je iz Beograda priopćeno kako, zbog toga što se svjedok nalazi u Crnoj Gori, nisu mogli uputiti poziv svjedoku Branku Mamuli, bivšem visokom časniku JNA i od 1982. do 1983. saveznom sekretaru za narodnu odbranu SFRJ,  koji bi trebao svjedočiti na jednom od sljedećih ročišta.

Nakon priopćenja iz Beograda, sudsko vijeće u Muenchenu, prekinulo je rad radi konzultacija o daljnjem tijeku suđenja.

Svjedoče Šeks i Bandić

U utorak bi se pred sudom u Muenchenu trebao pojaviti sadašnji savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović za ustavno-pravna pitanja, Vladimir Šeks.

Vladimira Šeksa je tijekom dosadašnjeg suđenja spomenuo bivši djelatnik Službe državne sigurnosti Ivan Lasić, koji je svjedočio video-vezom iz Mostara. On je tom prilikom govorio o Vladimiru Šeksu kao "djelatniku Udbe".

Sadašnji savjetnik predsjednice RH za ustavno-pravna pitanja opovrgao je bilo kakvu povezanost sa SDS-om bivše Jugoslavije.

Istog dana bi trebao svjedočiti i Ivan Bandić, bivši hrvatski veleposlanik u Mađarskoj i aktualni konzul u Tuzli, koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina djelovao kao djelatnik SDS-a  u Mostaru i Beogradu.

 

M.M.