Od trenutka kada su se u javnosti pojavila imena aktualnih ministara, mediji bliski do jučer vladajućem SDP-u utrkuju se u potrazi za "najslabijom karikom" među Oreškovićevim ministrima.

Prvo su se politički komesari, koji iz sjene upravljaju tim medijima, koristeći dio izjave izvučene iz konteksta, obrušili na Zlatka Hasanbegovića. Na sličan su način, koristeći slučaj novinarke Helene Puljiz, bili krenuli na ministra obrane Josipa Buljevića. Međutim, u oba ova slučaja namjerili su se "na tvrdo", te su očito procjenili da bi ministar branitelja Mijo Crnoja mogao biti "najslabija karika" u Oreškovićevoj vladi.

Crnoju su u startu prozivali zbog izjave o "registru izdajnika", koja niti je njegova, niti su to aktivnosti u opisu poslova njegovog resora. Kad ni to nije "pilo vode", HRT, RTL i Nacional pokrenuli su aferu kojom je tijekom jučerašnjeg dana zagušen medijski prostor.

Sagledavajući ono zbog čega se ministra Crnoju proziva nameće se zaključak kako u svemu tome nema uopće kaznenog djela a dvojbeno je ima li i prekršajnog. Očiti cilj je nesumnjivo nanošenje političke štete.

Nedvojben pokazatelj takvih nakana su novinarska istrčavanja prema zastupnicima Mosta i kasnija zlouporaba njihovih izjava s ciljem širenja novih proizvoljnih tvrdnji o čemu zastupnici Mosta, ukoliko žele ostati ozbiljna politička grupacija, svakako moraju povesti više računa.

Većina promatrača političkih događaja u Hrvatskoj složit će se s ocjenom kako su dvostruki kriteriji jedan od ključnih problema. Pokušajmo, stoga, sagledati dva druga primjera i vidjeti ima li u njima sličnih, ili možda gorih, elemenata od onih koje nekolicina medija izgradila priču o Miji Crnoji, na temelju koje je Zoran Milanović jutros najavio udar na Vladu ali i pokušaj urušavanja Mosta.

Zašto Bauk nije bio prijavljen u Zagrebu?

Milanovićev ministar Arsen Bauk je cijelo vrijeme četverogodišnjeg ministarskog mandata bio prijavljen u mjestu Pučišća na otoku Braču a živio je u svom stanu u Zagrebu. Pune četiri godine nije na ministarsku plaću plaćao prirez Gradu Zagrebu a imao je povlaštenu kartu za trajekt i naknadu za odvojen život.

Međutim, novinarima medijskih kuća obilno financiranih iz državnog proračuna u vrijeme Milanovićevog i Baukovog mandata nije padalo na um postupiti kao u slučaju Crnoja, i utvrditi i za koliki je iznos Arsen Bauk, ako je, uopće oštetio proračun.

Urednicima tih istih medija nije bio problem niti što je taj isti Zoran Milanović dao predizbornu potporu dvojici pravomoćno osuđenih gradonačelnika, Andri Vlahušiću i Željku Sabi, istovremeno predbacujući svojim političkim suparnicima da na listama imaju osumnjičene, ne i osuđene, osobe.

Javna je tajna da je upravo zbog firme "Kavdur" u vlasništvu oca Arsena Bauka uništena tvrtka JADRANKAMEN u Pučišćima na otoku Braču. Zanimljivo je i iznimno znakovito da urednicima i novinarima medija koji ovih dana javno razapinju Crnoju i Hasanbegovića nije ni palo na pamet provjeriti navode o tome koliko je tvrtka "Kavdur", u vlasništvu starijeg Bauka, uplatila u proračun na ime eksploatacije kamena, te da li u tom slučaju ima štete po proračun.

Ministar koji je radio "na crno"

Drugi znakovit primjer vezan je za aktivnosti Most-ovog ministra Vlaha Orepića. Na stranu niz kontroverzi iz ministrovog životopisa - od mjesta rođenja, preko angažmana u JNA i razloga odlaska u mirovinu, do stručnih karakteristika i političkih preporuka za poslove koje nikad nije obnašao.

U neslužbenoj biografiji novog ministra unutarnjih poslova, Vlaha Orepića, navodi se da je paralelno s karijerom djelatne vojne osobe, kao viši sportski trener aerobika, desetak godina bio fitnes trener u klubu koji je u Pločama vodila njegova bivša supruga.

Međutim, uporedo s tim tvrdnjama može se čuti kako je riječ o športskom društvu koje je desetak godina poslovalo "na crno". Do registracije tog kluba, kako doznajemo, došlo je tek prije određenog vremena, i to pod pritiskom javnosti i prozivki koje su bile posljedica aktivnosti udruge građana Škanj i njihovog sukoba s Upravom Luke Ploče.

>>Ministri Orepić i Romić u sukobu oko projekta navodnjavanja

Da li je uopće, i za koliki je novčani iznos oštećen proračun u slučaju višegodišnjeg djelovanja aerobik kluba u kome je aktualni ministar Vlaho Orepić godinama djelovao kao instruktor, teško je kazati bez sagledavanja ukupnog stanja.

Oni koji istražuju Miju Crnoju i njegov navodni prekršaj po pitanju prijave prebivališta, isto bi trebali učiniti s Arsenom Baukom i Vlahom Orepićem. Sagledavanjem materijalne štete u sva tri ova slučaja, državni organi bi na koncu trebali utvrditi radi li se o kaznenim djelima ili o prekršajima na razini prekoračenja brzine u prometu. Sukladno tim izvidima slijedile bi i političke sankcije.

Pošto to nije slučaj, onda je očito da su to gole dnevnopolitičke igrarije i očita destrukcija.

 

Vladimir Ljubanić