Temeljem svega što se svakodnevno događa u Samoboru, s potpunim pravom se može reći da je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak svakodnevno u kampanji, tvrde insiderski izvori bliski gradonačelniku, ukazujući na čudan nesrazmjer između njegovih prihoda i stečene imovine

Poznavatelji prilika u Samoboru tvrde kako samo površni promatrači događaja ne vide izravnu vezu između raznih događaja, dok malo upućeniji prate vrlo neizvjesnu bitku koja se očito vodi poradi očuvanja i jačanja pozicije moći aktualnog gradonačelnika.

Međutim, insiderski krugovi bliski gradonačelniku Beljaku upozoravaju na neke mrlje iz gradonačelnikove prošlosti o kojima smo već pisali.

-Danas se u društvu događaju nevjerojatne inverzije - osuđenici za razna nedjela i mnogi sa dosjeima, stvaraju karijere od društvenog značenja, te se nameću kao moralne vertikale društva i uzori. Unatoč tomu što društvo trenutno šuti i podnosi takve stvari, povijest se ne može promijeniti, napose ako za tu povijest postoje jasni i relevantni dokazi - tvrdi jedan od promatrača političke scene u Samoboru.

Podlogu za takav zaključak vidi i kod uspona mladog i ambicioznog Kreše Beljaka, koji u posljednje vrijeme otvoreno pokazuje da želi još jedan mandat na čelu ovog Grada ali i mjesto predsjednika HSS-a.

-Kao što već većina ljudi zna, 2002. godine gradonačelnik je bio osuđen za kazneno djelo pljačke i uništavanje imovine. On to nastoji opravdati mladošću, nepromišljenošću, hirom...teško da to može držati vodu...29 godina. Sa 29 godina drži se da bi čovjek ipak trebao imati neku zrelost, odgovornost, izgrađene stavove temeljem moralnih vrijednosti, da čovjek poštuje ljude i društvo u kojem živi, te da sam preuzima i ulogu u izgradnji i napretku društva, a ne da ga podriva i ruši. Ali, ako sve to zanemarimo, ta presuda nam daje osvrt i na još jednu činjenicu, naime, 2002. godine sa 29 godina života imovinsko stanje Kreše Beljaka je, kako piše u presudi, glasilo – bez pokretnina i nekretnina , štednje i sl. - navodi naš sugovornik.

Sklon je tvrdnji kako u toj dobi mnogi mladići već imaju godine staža i radnog iskustva, stvaraju štednju i planiraju budućnost. Međutim, gradonačelnika Beljaka navodi kao suprotan primjer.

-Krešo Beljak nije bio ni blizu tomu. Razmišljanje o budućnosti je uslijedilo nakon toga, svih tih događaja. Naš Krešo se zaposlio kao nastavnik (prvo njemačkog jezika, a onda i geografije, obzirom da je i diplomirao na Prirodoslovno matematičkom fakultetu smjer prof. geografije), te se time uključio u svijet rada. Zaposlenje je bilo na određeno vrijeme u nekoliko škola u Samoboru i okolici. U to vrijeme upoznaje buduću suprugu koja je radila u stranci – Hrvatskoj seljačkoj stranci. Slijedeći korak Kreše Beljak je bilo učlanjenje u HSS, a time započinje i njegov vrtoglavi uspon u političkoj karijeri. Vrtoglavi uspon nije bio samo u političkoj karijeri, već i na imovinskoj kartici - navodi naš izvor.

Sudeći prema gradonačelnikovoj imovinskoj kartici, u koju smo također ostvarili uvid, Beljak je već 2009. bio vlasnik stana od 35m2 u Samoboru u vrijednosti 50.000,00 EUR.

-Na mjesto gradonačelnika došao je iz županijske ustanove za upravljanje prirodom gdje je od 2007. godine radio kao savjetnik - navodi naš sugovorniki, upozoravajući na nelogičnosti u Beljakovoj imovinskoj kartici.

Naime, dvije godine kasnije, tj. u svibnju 2011. godine, u imovinsku karticu je, uz ovu nekretninu, upisana i oranica – njiva vrijedna 30.000,00 EURA sa livadom, te kredit od 110.000 EUR. Ubrzo na ovoj oranici, sudeći prema dostupnim informacijama, niče kuća u koju se obitelj, sa troje male djece, uselila pred dvije godine.

Sugovornici s kojima smo razgovarali u Samoboru upozoravaju na veliki nesrazmjer prihoda i stečenog vlasništva.

-Usporedimo li kuću koju su izgradili i vrijednosti nekretnine sa ukupnim primanjima koje isti imaju, uočavamo veliki nesrazmjer prihoda i stečenog vlasništva. Vrijednost nekretnina su izuzetno velike, te se postavlja pitanje odakle sredstva za ostvarenje tolike vrijednosti. A još je zanimljivije pitanje: kako je banka odobrila kredit nekome tko ima ugovor o radu na 4 godine, a trajanje otplate kredita je, kako stoji u imovinskoj kartici, 25 godina. Čime je to, Beljak, garantirao hipoteku za kuću i zemljište u ovoj vrijednosti. Ukupna godišnja primanja su mu 181.682,28 kn , a od supruge primanja iznose 63.889,32 kn - tvrdi naš insiderski izvor.

Ukazuju i na nepravilnosti vezane za prihode supruge Kreše Beljaka, navodeći kako ista nije prijavila naknadu za rad u Upravnom vijeću u županijskoj ustanovi za prirodu, istoj onoj iz koje je Krešimir Beljak došao na mjesto gradonačelnika.

-Uz to moramo naglasiti i da je supruga u proteklo vrijeme na porodiljnom sa dvoje male djece, pa su njezina primanja još manja. Supruga gradonačelnika nije prijavila da prima i naknadu za rad u Upravnom vijeću u županijskoj ustanovi za prirodu. Da li je Povjerenstvo provjerilo istinitost podataka i uočilo nepravilnosti, vidjeti ćemo. Kod dosadašnjih prijava svi su reagirali u roku od nekoliko dana i napravili uvide stanja i provjere istinitosti informacija koje su objavljivane - pojašnjavaju naši sugovornici.

U Samoboru upozoravaju i na obnovljeni vozni park Beljakovih i kupnju novog automobila.

-Istini za volju treba reći i da je obnovljen i vozni park Beljakovih pa je kupljen i automobil passat vrijednosti 100.000,00 kuna - upozoravaju insiderski izvori.

Upozoravaju na čudnu podudarnost investicija obitelji Beljak sa izgradnjom određenih objekata u vlasništvu Grada Samobora.

-U svemu tome možemo uočiti veliku podudarnost izgradnje nekretnina Beljakovih sa izgradnjom nekretnina na području grada Samobora, posebice nekretnina kao što je izgradnja autobusnog kolodvora u Samoboru. Nekim čudnim spletom okolnosti sve se poklopilo. Ista banka je odobrila kredite na više strana... Ne tvrdimo ništa, samo upozoravamo. Nadamo se da se banka zaista osigurala u otplati ovih silnih kredita - tvrde naši insiderski izvori, podsjećajući i na novo kreditno zaduženje u iznosu od 25.000.000,00 kuna.

>>Kuda ide 25.000.000,00 kuna kredita za Grad Samobor?

Podsjetimo, krajem 2015. godine Gradsko vijeće grada Samobora odobrilo je novo zaduživanje grada u 2016. godini u iznosu od 25.000.000,00 kn. Sudeći prema dostupnim informacijama, za potrebe izgradnje Centra za mlade u Samoboru planiran je izdatak od 4.500.000,00 kuna, dok se o investiranju ostatka tog novca za sada samo nagađa.

 

H.  Krmpotić